България поиска от Европейската комисия (ЕК) да приложи извънредни мерки

...
България поиска от Европейската комисия (ЕК) да приложи извънредни мерки
Коментари Харесай

Правителството застана зад протестите на зърнарите

България изиска от Европейската комисия (ЕК) да приложи изключителни ограничения поради разстройствата на зърнения пазар. Позицията на страната ни беше показана от заместник-министъра на земеделието Георги Събев на неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, което се организира в интервала 14-16 септември в Прага, Чешка Република, оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието.

Събев акцентира, че разстройствата на пазара на слънчоглед будят безпокойствие в страната ни. По думите му след краткотрайното либерализиране на търговията, според Споразумението за асоцииране сред Европейски Съюз и Украйна, доникъде на август има импортирани над 650 000 тона маслодаен слънчоглед с генезис Украйна. Количество, което се приближава до нивата на импорт за целия интервал на предходните две пазарни години.

" По тази причина българските аграрни стопани са сложени пред съществени провокации като затруднена реализация на творби в нашата страна слънчоглед, лимитирани хранилища за предпазване на зърното и съответните разноски, ценови напън ", означи българският поземлен заместник-министър.

Георги Събев съобщи още в границите на съвещанието, че брутната продукция в отглеждане на животни в България се свива в дълготраен интервал в целия подотрасъл, а добавената стойност непрекъснато пада. Цените на множеството артикули от отглеждането на животни се усилват, само че не могат да компенсират спомагателното повишаване на разноските за произвеждане.

Той посочи, че в сегашната усложнена обстановка са нужни принадлежности за бързо влияние във връзка с зародилия пазарен дисбаланс, с цел да бъдат предотвратени по-сериозни стопански разтърсвания с дългогодишен резултат върху пазара на слънчоглед, понижаване на конкурентоспособността на производителите, както и на жизнеспособността на стопанствата в бранша. В тази връзка България приканва Комисията да обърне особено внимание на обстановката на пазара на маслодайни култури и да приложи всички вероятни принадлежности, в това число използването на изключителни ограничения против разстройства на пазара според член 219 от Регламент 1308 от 2013 година, с цел да се понижи резултатът върху европейските производители.

След показаната българска позиция, еврокомисарят по земеделие и развиване на селските региони Януш Войчеховски, съобщи, че се чака обстановката да се възстановява, след отварянето на преработвателната промишленост в Украйна, като в това време се ангажира настояването на страната ни да бъде прегледано и оценено.

На 14 септември фермерски протестни шествия обгърнаха съвсем цяла България. Селскостопански машини излязоха по пътищата на 17 регионални града, за изразят своето отвращение от нерегламентирания импорт на украинско зърно, високите цени на горивата, торовете и препаратите, както и някои от изискванията на Зелената договорка на Европейския съюз.

Организаторите на митинга - Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Национален съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ), настояха за държавни политики, които да защитят българското зърнопроизводство от интензивния украински импорт, като се забрани вносът на зърнени и маслодайни култури, третирани с непозволени в Европейски Съюз артикули за растителна отбрана. Протестиращите желаят европейските " солидарни коридори " за експорт на зърното да минават пренос през България. Двете организации се оповестиха и за активирането на изключителните ограничения против разстройства на пазара и потреблението на Резерва за рецесии в селскостопанския бранш на Европейски Съюз.

Коментари10 коментара
Моля, или се, с цел да участвате в диалога!
 Заглавие
Песента The Gambler е написана от Дон Шлитц през 1976 година И след това е записвана от разнообразни реализатори, в това число Джони Кеш. Кени Роджърс обаче е този, който съумява да направи песента сполучлива и разпознаваема.
20 5 Още КОментари Най-новоПрочети още

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР