България подобрява управлението на държавните предприятия, както и на практиките

...
България подобрява управлението на държавните предприятия, както и на практиките
Коментари Харесай

ОИСР представи резултатите от прегледa на управление на държавните предприятия в България

България усъвършенства ръководството на държавните предприятия, както и на практиките на практикуване на държавното присъединяване. Това демонстрира направеният обзор и оценка на рамката за корпоративно ръководство на държавните предприятия според Насоките на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Резултатите от проучването бяха показани от Ханс Кристиансен от Секретариата към Работната група за държавно присъединяване и приватизационни практики на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в Министерския съвет и представени от финансовото министерство. В събитието участваха още заместник-министрите на финансите Маринела Петрова и на стопанската система Лъчезар Борисов, представители на всички министерства и на Националното сдружението на общините в Република България.

"Извършената неотдавна правна промяна в България е огромна стъпка към използването на рекомендациите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз по отношение на собствеността и ръководството на държавните предприятия. Основният приоритет в този момент е да се подсигурява първо приемането на съответни подзаконови нормативни актове, а по-късно и че новият набор от правила ще бъде прибавен напълно в бранша на държавните предприятия в България ", уточни Ханс Кристиансен.

"Държавните предприятия са значими участници в браншове като енергетиката, потребните изкопаеми, инфраструктурата и комуналните услуги. Удовлетворени сме, че поддръжката по линия на Програмата на Европейски Съюз за поддръжка на структурните промени даде насоки за подсилване на законодателната среда в България във връзка с собствеността на държавните предприятия. Приемането на модерни обществени политики, свързани с ръководството на държавните предприятия в сходство с най-хубавите интернационалните практики, в допълнение ще подкрепи интеграцията на страната в стопанската система на Европейски Съюз ", съобщи Цветан Кюланов, началник на Представителството на Европейската комисия в България.

От страна на Организацията за икономическо сътрудничество и раз бяха направени оферти за ограничения, които страната ни да приложи в кратковременен и дълготраен проект, с цел да поддържа използването на законодателството в тази сфера. Те включват възстановяване успеваемостта на Агенцията за обществените предприятия и надзор, пълностоен режим на мониторинг и оценка на резултатите на обществените предприятия, основаване на подобаващи правила и процедури за конкурсния асортимент и назначението на органите на ръководство в обществените предприятия, всички обществени предприятия, категоризирани като огромни, да ползват интернационалните стандарти за финансово отчитане и съблюдаване на същите стандарти за обявяване като сдруженията, регистрирани на борсата, поддържане на равнопоставени условия на конкуренция с частните сдружения.

Заместник-министър Петрова благодари за направените рекомендации и акцентира, че с приемането на Закона за обществените предприятия държавните компании ще се ръководят по международните правила, които ползват страните в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. "Вашите препоръки ще поддържат напъните за промяна в корпоративното ръководство на държавните предприятия и за реализиране на задачата ни за присъединение към ERM II и към Банковия съюз. Чрез новото законодателство България дава отговор и на Препоръките на Съвета на Европейски Съюз за България за 2019 година по отношение на икономическите и фискалните политики и политиките по заетостта, в които е заложено модернизиране на корпоративното ръководство на държавните предприятия ", добави заместник-министърът на финансите. Тя заяви, че до края на месец януари 2020 година следва да бъде оповестен за публично разискване план на устав за използване на Закона за обществените предприятия.

Заместник-министър Лъчезар Борисов посочи, че свършената от българското държавно управление работа е призната доста положително в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. По думите му събитието, че обществените предприятия оперират с предоставени им обществени средства изисква по-висока степен на бистрота и гласност на активността спрямо предприятията от частния бранш.

Изпълнителният шеф на Агенцията за обществените предприятия и надзор Петя Александрова показа новите функционалности на структурата като координационно звено в региона на обществените предприятия и бъдещото ѝ взаимоотношение с министерствата в тази област.

Прегледът разказва и прави оценка рамката за корпоративно ръководство на българския бранш на държавните предприятия по отношение на Насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за корпоративното ръководство на държавните предприятия. Той е направен по искане на България, с цел да бъде приета за страна, прилагаща Насоките.

През октомври 2019 година Работната група по държавна благосъстоятелност и приватизационни практики към Комитета за корпоративно ръководство на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, отчитайки постигнатия от страната ни забележителен прогрес през последната година в региона на корпоративното ръководство на държавните предприятия, утвърди присъединението на България към Насоките по отношение на корпоративното ръководство на държавните предприятия. С публично писмо от 6 декември 2019 година генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Анхел Гурия уведоми министъра на финансите Владислав Горанов за това, че от този миг страната ни става прилагаща Насоките страна. Статутът на прилагаща страна е и забележителен прогрес към пълноправно участие на страната ни в Организацията за интернационално съдействие и развиване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР