България подкрепя усилията на Анкара за присъединяване към Европейския съюз“,

...
България подкрепя усилията на Анкара за присъединяване към Европейския съюз“,
Коментари Харесай

Мария Габриел: България подкрепя усилията на Турция за членство в ЕС

„ България поддържа напъните на Анкара за присъединение към Европейския съюз “, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на взаимна конференция с турския ѝ сътрудник Хакан Фидан в Анкара, съобщи  БТА.

Габриел дойде през днешния ден на посещаване в турската столица. Тя посочи, че като прилежащи страни и сътрудници в НАТО България и Турция имат отговорност за запазване и поддържане на сигурността и стабилността в Черноморския район. Вицепремиерът добави, че по време на диалозите с Фидан са били разисквани стратегически тематики и такива, свързани с общ интерес.

„ България, като страна членка на Европейски Съюз, поддържа напъните на Анкара по нейния европейски път ”, уточни Габриел.

Тя благодари на турските представители за това, че дружно ще се работи за популяризирането на положителните образци в границите на европейския път на Турция, като даде за образец европейските академични алианси в Турция, както и климатично неутралните интелигентни градове.

„ Мисля, че дружно ще създадем по този начин, че позитивните образци, положителните, сполучливите истории, дружно с напъните за още по-добро съдействие сред България и Турция, да могат освен да бъдат забележими за нас и за нашите жители, а да доближат до Европа и целия свят ”, акцентира българският външен министър.

„ Благодаря за грижата за нашите сънародници. Сътрудничеството ни ще продължи и в тази посока. Отвъд стратегическите тематики, оттатък огромните промени, няма нищо по-силно от съдействието сред България и Турция, от човешкия контакт, който в никакъв случай не може да бъде сменен. Във времето този контакт е устоял на тествания. Да, изправени сме и в този момент пред провокации, само че положителното съдействие сред България и Турция може да ги трансформира във благоприятни условия ”, добави Габриел.

Вицепремиерът ни благодари на Хакан Фидан за срещата в Анкара и го предложения на посещаване в България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР