България подготвя нова пратка с военна помощ за Украйна, съобщи

...
България подготвя нова пратка с военна помощ за Украйна, съобщи
Коментари Харесай

Тагарев: България подготвя нова военна помощ на Украйна

България приготвя нова пратка с военна помощ за Украйна, заяви министърът на защитата Тодор Тагарев пред " Свободна Европа ". Помощта ще бъде изпратена в осъществяване на решението, взето от предходния парламент в края на предходната година.

„ Там има сложена тази задача на Министерския съвет – да продължи да оказва военна помощ съгласно декларираните потребности и нашите благоприятни условия “, сподели Тагарев.

„ Ние работим в осъществяване на тази точка от решението на Народното събрание и доста скоро ще обявим изпращането на идващ пакет от военна помощ на Украйна. “ - добави той.

Предишното Народно заседание взе решение за оказване на военна помощ на Украйна през декември. Служебното държавно управление изпрати такава помощ в осъществяване на решението на Народното събрание. Президентът Румен Радев обаче се противопоставяше на изпращането на оръжия и муниции на Киев и предложи на назначения от него кабинет да не позволява това в бъдеще.

Новото държавно управление обаче има друга позиция.

„ Ние разбираме и споделяме тази нужда да оказваме помощ на Украйна с това, което е по опциите ни. Бях представен към този момент с тези свои думи – до тогава, до момента в който е нужна тази помощ на Украйна. “ - уточни Тодор Тагарев.

По думите на новия министър на защитата новата помощ, която следва да бъде изпратена, ще се състои от оръжия и муниции, които към този момент са налични в българските хранилища и няма занапред да се купуват.

„ Ние приказваме за въоръжение и муниции, които са налични. На доста от които ресурсът е изминал към този момент или са в края на ресурса си, които по този начин или другояче би трябвало да бъдат подменяни “, сподели Тагарев. „ В някои случаи даже за някои системи, които не са изцяло функционални. Те и такива са подготвени да вземат. “ - разясни министърът.

Той не посочи размера на подготвяната нова военна помощ само че уточни, че пратката е съизмерима с тази, предоставена незабавно след решението на Народното събрание от декември.

Съдържанието на предходната пратка не беше обществено оповестено. Няма обществени данни и за нейната стойност, само че депутатът от ГЕРБ Делян Добрев беше споделил, че тя е била за „ към 20 млн. лева “.

Преди дни в изявление за основаното в Брюксел издание " Политико " Тагарев сподели, че България ще се включи в общата самодейност на Европейския съюз за поръчка на снаряди за Украйна. Досега служебното държавно управление се противопоставяше на тази самодейност и страната не беше част от нея. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР