България отстоява своите позиции относно присъединяването на Северна Македония към

...
България отстоява своите позиции относно присъединяването на Северна Македония към
Коментари Харесай

Румен Радев от Брюксел: България отстоява позицията си за Северна Македония

България отстоява своите позиции по отношение на присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Брюксел.

„ Повечето от нашите сътрудници схващат същността на казуса. Той надвишава визията за исторически спор сред две прилежащи страни. Това е проблем, който надълбоко визира фундамента на самия Европейски Съюз и полезностите и правилата, които изповядваме – човешките права и неналичието на дискриминация ”, сподели той.
Променена ли е позицията на България за ветото по отношение на РСМ - ето отговора на Вигенин (ВИДЕО)
Няма смяна на българската позиция по отношение на Северна Македония. Това разгласи представителят на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в коридорите на парламе...
Прочети повече
„ Досега на всички Съвети, от май до момента, аз съм приказвал с всевъзможни европейски водачи и водачи на европейски институции по тази тематика. Искам да им благодаря, тъй като за повторно тази година тематиката за разширението отпада от дневния ред. Нашите сътрудници най-накрая схванаха къде е същинският проблем ”, уточни Радев.

По думите му България ще продължи да отстоява освен историята и културата, само че и спазването на правата на македонските българи.

„ Те би трябвало да получат ясни гаранции. Процесът не се води от периоди, а от резултати. Срокове не даваме, чакаме резултат. Всякакви опити да бъде оказван напън върху България са контрапродуктивни. Те водят до закъснение на процеса ”, разяснява президентът.

Припомняме, че по тематиката имаше голям брой догадки след изявление на новия министър председател Кирил Петков пред Financial Times през вчерашния ден. В него той декларира, че чака поврат по тематиката с ветото за прилежащата страна.
Кирил Петков дава обещание поврат в договарянията със Северна Македония пред Financial Times
Новоизбраният министър председател Кирил Петков на България даде изявление пред Financial Times, в което декларира, че България ще предложи " нов развой...
Прочети повече
Днес в Народното събрание Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия също съобщи, че няма смяна на българската позиция по отношение на Северна Македония.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР