България отбелязва днес 150 години от гибелта на Васил Левски.

...
България отбелязва днес 150 години от гибелта на Васил Левски.
Коментари Харесай

Отбелязваме 150 години от гибелта на Васил Левски

България отбелязва през днешния ден 150 години от гибелта на Васил Левски. Възпоменателни събития, отдадени на паметта на Апостола има в цялата страна.

Българската православна черква по традиция ще уважи Левски с панихида в храма " Св. София ", която ще бъде последвана от литийно шествие до паметника на Апостола на свободата в столицата, където ще бъдат поднесени цветя и венци на публична гала. Възполенателната гала ще бъде излъчена онлайн по БНТ1 от 18 ч. През целия ден програмата на националната телевизия е отдадена на живота и делото на Васил Левски. Заради събитието в столицата ще има ограничавания в придвижването в региона на паметника на Апостола, а жители ще могат да се поклонят и да оставят цвета до 15 ч и след края на церемонията.

В София има и две изложения за Левски - в изложба " Средец " е експозицията " Бунтът на духа – съществена мощ по пътя към свободата ". Тя демонстрира над 100 неповторими документа, фотоси и писма, съхранени във фонда на Националната библиотека. Сбирката ще остане в галерията до 10 март, а по-късно ще пътува в страната и ще бъде изложена в районни и читалищни библиотеки.

В " Квадрат 500 " в деня на годишнината се открива мултимедийната експозиция " Изповедта на Апостола ". Изложбата е отдадена на делото на Васил Левски посредством съчетанието на модерни цифрови средства, в това число холограмен облик на Апостола. На видеостена посредством холографска технология ще се излъчва възстановка на събитията в дните директно преди гибелта на Левски, съгласно БНР. В мултимедийния план вземат участие актьорите Веселин Плачков, Иван Тренев, Любов Павлова, Румен Иванов, Александър Георгиев. Сценарист е Нели Димитрова, а режисьор – Димитър Гочев.

Историци спорят на тематика имало ли е правосъден развой против Дякона. " Няма развой, защото самите членове на изключителната държавна комисия, заседавала в София през декември 1872 и януари 1873 година, не са адвокати, като се изключи Иванчо Хаджипенчович. Не е и съд органът, пред който е изправен Апостола ", споделя в книгата си " Убийството на Васил Левски " Янко Гочев, представен от БНР.

Историкът се базира на голям брой налични исторически източници, измежду които документи от архива на Народната библиотека, Централния исторически списък и документи от задгранични държавни архиви.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР