България отбеляза осезаем напредък в годишната класация за свободата на

...
България отбеляза осезаем напредък в годишната класация за свободата на
Коментари Харесай

България вече не е последна по свобода на словото в ЕС. Репортери без граници отчетe информационен хаос в света

България означи осезателен прогрес в годишната ранглиста за свободата на словото на интернационалната организация “Репортери без граници ” (RSF) и към този момент заема 91-о място, вместо досегашното си 112-о. Изкачването на тези 21 позиции в показателя на RSF значи, че страната за пръв път е измежду 100-те страни с най-хубави индикатори за медиийна независимост от 2013 година насам.

Досега България обичайно беше последна от страните членки на Европейския съюз по независимост на словото, само че в последния показател е изместена от Гърция, която записва срив от 70-та до 108-ма позиция. Основната причина за това е убийството на престъпния кореспондент Йоргос Караивас през април 2021 година

Най-свободни медии обичайно имат скандинавкисте страни Норвегия, Дания и Швеция, които заемат първите три места в класацията на RSF, в която вземат участие общо 180 страни. Китай остава един от най-авторитарните режими във връзка с свободата на словото, заемайки 175-о място. Разликата с Русия е единствено 20 позиции - тя заема 155-о място.

Според създателите на годишното проучване войната, стартирана от Русия против Украйна на 24 февруари, има опустошителни последствия върху медиите в района. Базираната в Париж организация обръща внимание на убитите и ранени кореспонденти, отразяващи спора, на равнището на военна цензура, невиждано от руския интервал, както и на всеобщата дезинформация.

“В самата Русия държавното управление пое цялостен надзор върху новините и информацията, като откри обширна военновременна цензура, блокира медиите и преследва несъответстващи на условията публицисти, принуждавайки доста от тях да бягат в заточение “, отбелязва RSF.

Страната записва срив от 5 места поради репресиите против съветски публицисти, отразяващи митинги против Кремъл, както и поради потреблението на законодателството за “чужди сътрудници “ против медии.

Според “Репортери без граници ” Русия постанова цензурата си във връзка с войната в Украйна даже и в прилежащи страни като Беларус, която заема 153-о място в класацията. Местни самостоятелни публицисти там не престават да бъдат преследвани за работата си след оспорваните президентски избори през август 2020 година, а повече от 20 чиновници на медии са в пандиза.

За първи път някогашните комунистически страни Естония и Литва са измежду първите 10, като се подреждат надлежно на четвърто и девето място. Петте най-лоши страни в света по независимост на печата са Мианмар, Туркменистан, Иран, Еритрея и Северна Корея.

Последният показател на “Репортери без граници ” “подчертава пагубните последствия от новините и осведомителния безпорядък – резултати от глобализираното и нерегулирано онлайн осведомително пространство, което предизвиква подправените вести и пропагандата “.

Според RSF медийната поляризация в Съединените щати, класирани на 42-о място, подхранва и ускорява вътрешните обществени разделения. Като подобен образец е посочена и Франция, която заема 26-о място.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР