България остава на дъното сред страните в Европейския съюз в

...
България остава на дъното сред страните в Европейския съюз в
Коментари Харесай

България на дъното сред страните в ЕС по индекс за корупция

България остава на дъното измежду страните в Европейския съюз в годишния Индекс за усещане на корупцията на интернационалната организация „ Трансперънси интернешънъл ”. В отчета не се регистрира необикновен прогрес. Според данните, в България остават обилни проблеми с върховенството на закона и олигархичното въздействие.

Тази година страната ни е позиционирана на 67 място в годишния Индекс за усещане на корупцията, който изследва 180 страни. Страната ни е на дъното на класацията по отношение на всички страни-членки на Европейския съюз дружно с Унгария, Гърция, Румъния и Малта. България има 45 от общо 100 точки, което демонстрира систематичен проблем за справяне с корупцията, сподели Калин Славов от „ Прозрачност без граници ":

" Това, което е направено на полето на антикорупцията, значително остава на хартия. Този метод да се отчетем пред тези, които ни ревизират, не е ефикасен. Западният фасон на вежливост може да заблуди, че като че ли са ни повярвали, само че в действителност не е по този начин ", разяснява Славов.

Индексът за корупция в десетгодишен проект е индикативен за процесите у нас, съобщи Ваня Нушева:

" Едно доста едва и несигурно придвижване в посока модернизиране на институциите, бистрота, отчетност и противопоставяне на корупцията. Индексът на България към момента не съумява да доближи стойности 50 пункта, които са индикатор за справяне с корупцията ", добави Нушева.

Според данните на организацията, страните с най-хубави резултатите за справяне с корупцията са Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия и Сингапур. С най-ниски индикатори са Йемен, Южен Судан, Сирия, Венецуела и Сомалия
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР