България он ерЗападът иска да продължи да използва Русия и

...
България он ерЗападът иска да продължи да използва Русия и
Коментари Харесай

Икономист: Путин има само един полезен ход

България он ер

Западът желае да продължи да употребява Русия и в това време да постанова наказания против нея. Междувременно Путин търси потребен ход, тъй като няма доста такива и за него е доста по-добре да изиска помирение. Това разясниха пред Bulgaria ON AIR икономистите Евгений Кънев и Григор Сарийски.

Премиерът Кирил Петков съобщи през вчерашния ден, че страната ни напълно поддържа съществуващите наказания, само че не може да си позволим да спрем вноса на нефт и вноса на газ.

" Едно е каква политика желаеме да вършим, а друго - какво можем да си позволим. Това са две разнообразни неща. Преобладаващите настроения в обществото са, че не трябва да понижаваме интензитета на икономическите взаимоотношения с Русия, още по-малко да се включваме в глобите. Членството в Европейски Съюз и НАТО са нещо като брошка на ревера, вместо да бъде пълноценно ", коментира докторът по стопанска система Евгений Кънев в " България заран ", съобщи Инвестор.

Той добави, че България не е най-зависимата от Русия страна по отношение на други страни в Европа.

" Целият Европейски Съюз употребява облагата от това, че внася евтини съветски първични материали. Намеренията на Запада са да употребява Русия като кръвна банка. Така че Западът желае да продължи да употребява Русия и в това време да постанова наказания против нея, най-малко на вербално равнище “, сподели икономистът от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките доцент доктор Григор Сарийски. 

По думите му се намираме в една доста забавна обстановка, в която „ всички европейски водачи имат опция да приказват това, което най-вече ще се хареса на електората, само че е ясно, че ще се направи това, което споделя Германия “. „ Германия е извънредно зависима от вноса на съветски газ и нефт, тъй че беше авансово ясно, че няма да бъдат наложени такива наказания, които да доведат до ограничението на този запас ", каза 

По думите на Кънев в дълготраен проект може да има опция на съветския газ. Той посочи, че до края на годината ще има напълно друга картина на зависимостта на Европа от Русия. 

" Русия има обезпечено доставяне с всички артикули, без които съветските жители не могат. Трябва да отчетем и разликата в съветските жители и европейските консуматори. Когато лишите от чисто консуматорски облаги съветския жител, той няма да е толкоз податлив да изиска промяна на ръководството, колкото европейския консуматор ", разясни доцент Сарийски.

" Путин сега търси потребен ход. Няма доста потребни ходове и за него е доста по-добре да търси помирение. За Путин задачата е ясна, че би трябвало да реализира статут на неутрална страна на Украйна и да може да узакони придобивките да не бъдат под директен надзор от Киев. Може би ще разширят и полето, което имат от Черно море. Винаги опират нещата до Черно море, тъй като това е стратегически излаз на Русия към топлите морета ", изясни Кънев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР