България не спира Република Северна Македония за членство в Европейския

...
България не спира Република Северна Македония за членство в Европейския
Коментари Харесай

Какви грешки допуска България спрямо Северна Македония?

България не стопира Република Северна Македония за участие в Европейския съюз, тъй като такива договаряния въобще няма. Това сподели Милен Керемедчиев, някогашен заместник-министър на външните работи и посланик. Коментарът му беше по отношение на обстоятелството, че България не поддържа преговорната рамка на Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз.

Пред БНР дипломатът посочи, че сега в Европейски Съюз се водят диалози да се вземе решение "за почване на диалози за договаряния за еврочленство на РСМ и Албания ".

"Тяхното бъдеще като европейски членове е доста надалеч във времето. Ще има още доста трудности, които те би трябвало да минат. Тази позиция на България се истеризира по политически аргументи в Северна Македония ", означи той.

Според него ВМРО-ДПМНЕ оказват голям напън на държавното управление на РСМ и министър председателят Зоран Заев стартира да се поддава на този напън и употребява реторика, която е по-близка до общото въодушевление в страната му.

По думите на Керемедчиев е разбираем натискът над България от Германия, която е ръководител на Съвета на Европейски Съюз до края на 2020 година

"Германия, а и госпожа Ангела Меркел изживяват своята лебедова ария. Само след 9 месеца ще има нов ръководител на християндемократите - на мястото на Меркел, и нов канцлер. Всички претенденти за нейния пост са доста по-крайни и не толкоз дипломатични в своете отношение към разширението на Европейски Съюз. Явно Германия и Меркел желаят това председателство да бъде запомнено с пробив в доста политически връзки - дали отпушването на решението за Спасителния фонд и за бюджета на Европейски Съюз, дали за разширението на Европейски Съюз към Балканите. Натискът идва и по вътрешнополитическа линия във връзка с немската политика ", сподели още Керемедчиев.

И акцентира, че България позволява две съществени неточности.

"Трудно и неразбираемо артикулираме нашите аргументи за вземането на това решение за непродължаване на договарянията, тъй като несъгласие няма. Комуникацията с европейските институции върви доста мъчно, македонските управляващи доста по-умело и блестящо изричат своята позиция, в сравнение с ние. Втората неточност е, че Вътрешна македонска революционна организация и Красимир Каракачанов е оставен да се изрича много самоволно в медиите и той не способства за намаляване на тона, най-малко от страна на България. Неговите изявления са високомерни и пренебрежителни към РСМ и нагнетяват напрежението ", разяснява той.

Дипломатът беше безапелационен, че, с цел да има България разговор с РСМ, би трябвало да се отстранят тези две неточности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР