България не приема датата 7 октомври за съвместно честване на

...
България не приема датата 7 октомври за съвместно честване на
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров обясни откъде идва драмата с македонците за Гоце Делчев

България не приема датата 7 октомври за взаимно честване на Гоце Делчев, како предлага Северна Македония. Това стана ясно след първото съвещание на Съвместната междуправителствена комисия, която се организира в София. Защо двете страни не могат разрешат разликите си в исторически проект разяснява пред Българска национална телевизия проф. Ангел Димитров, съпредседател на Българо-северномакедонската комисия по историческите и просветителните въпроси и някогашен дипломат на България в Северна Македония.

Договорът за добросъседство със Северна Македония включва прекалено много действия, само че фундаментът е заложен в един естествен, съответен прочит на предишното, безапелационен е проф. Димитров.

„ В този смисъл, осъществяването на работата на комисията е да почисти визиите за предишното от това, което подхранва една неправилна престава за съседа, в тази ситуация България. Митове и стандарти мъчно се разграждат - това се случва с благосклонност “, изясни той.

„ Трябва да се изживее един исторически катарзис. Различията са фундаментални “, добави проф. Димитров. Той уточни, че договарянията за историята са достигнали до модерната ера и там диалогът става доста сложен.

Различията на двете страни за личността на Гоце Делчев, експертът изясни със самия метод към неговия генезис и историческа роля.

„ Ние настояваме да се правят оценка личността и делото на Гоце Делчев като един знак на общата история и знак на концепцията за независимост и развиване. Нашите сътрудници се интересуват от късно образуваното отношение към него от актуалната македонско-историческа просвета след 1944 година “, сподели той.

Има съществени разлики в оценките за делото, личността и произхода на Гоце Делчев, призна проф. Димитров.

„ Ще намерим метод на идната ни среща да решим този въпрос, тъй като той е извънредно значим “, уточни той. По отношение на учебниците по история в Северна Македония той изясни, че има прочут прогрес, само че „ не е съответен на мечтаното и вероятното “.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР