България нe прави отстъпление по отношение на позицията си за

...
България нe прави отстъпление по отношение на позицията си за
Коментари Харесай

Генчовска: България нe прави отстъпление от позицията си за езика на Северна Македония

България нe прави оттегляне във връзка с позицията си за формалния език на Република Северна Македония. Изцяло се съобразяваме с решението на Народното събрание. Това сподели министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска на конференция след подписването на протокола от второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Република Северна Македония (РСМ).

Тя уточни, че в двустранните си връзки с РСМ България не признава техния формален език. Това обаче е малко по-специфично в подтекста на останалите 26 страни на Европейски Съюз, като те имат своята позиция и по никакъв метод не можем да ги задължим да одобряват нашата, изясни Генчовска. По думите ѝ, нашата позиция е обезпечена в целия пакет документи от така наречен френско предложение.

Заместник-министър Велислава Петрова уточни, че значимото е, че нито един документ в процеса на присъединение на РСМ към Европейски Съюз не може да се приема като признание от България на съществуването на така наречен македонския език. Това е ясно разказано в едностранна декларация, която България ще показа по време на Комитета на непрекъснатите представители (КОРЕПЕР) в понеделник и идващите стъпки от процеса на европейско равнище и тя ще бъде призната от Съвета, уточни тя. Българската позиция остава непроменена и тя е ясно декларирана в унисон с решението на Народното събрание, акцентира Петрова.

Министър Генчовска разяснява, че протоколът, подписан през днешния ден, е интегрална част от пакета на така наречен френско предложение дружно с преговорната рамка и заключенията на Съвета на Европейски Съюз. Оттук насетне продължаваме работата на равнище експертни групи с сътрудниците от РСМ с оглед по-добра съгласуваност и спазване на техните последващи стъпки, които са свързани най-много с смяната в конституцията на Република Северна Македония и вписването на българите освен в нея, само че и в прилежащото законодателство, добави българският външен министър.

Министър Генчовска сподели, че четирите ограничения, които не са единствено исторически, а са свързани и с диалект на омразата, дискриминация и отваряне на архивите, стават част от преговорния развой и тяхното осъществяване ще бъде спазвано освен от София и Скопие, само че те влизат в един общ европейски механизъм. 

Българският министър разяснява, че вписването на българите в Конституцията е изискването, което в случай че бъде изпълнено, стартират същинските договаряния на РСМ с Европейскя съюз. По думите ѝ, зависи от РСМ и тяхната политическа воля какъв брой бързо ще завърши този развой.

При насрочване на дата за първата междуправителствена конференция от Чешкото председателство, РСМ ще има така наречен политическа МПК, след което би трябвало да започва при нужната политическа воля процедурата за смяна на конституцията на страната за включване на българите в нея и откакто свърши този развой ще има втора МПК, след която ще стартират действителните договаряния.

Няма смяна в така наречен френско предложение, преговорната рамка е такава, каквато ни беше показана, съобщи още министър Генчовска. Тя уточни, че същото се отнася и за плана на умозаключение на Съвета. По думите ѝ, това политическо и друго говорене в РСМ е било ориентирано явно към тяхната общност, само че не е имало промени в така наречен френско предложение.

Подписаният през днешния ден двустранен протокол с Република Северна Македония съдържа извънредно амбициозни краткосрочни и дълготрайни ограничения, които на процедура имат за цел да решат доста от отворените въпроси. Това разяснява министърът на външните работи Теодора Генчовска на конференция след второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР