България не оспорва правото на самоопределение на Република Северна Македония,

...
България не оспорва правото на самоопределение на Република Северна Македония,
Коментари Харесай

Захариева пред Reuters: Ако Северна Македония признае българските корени, вето няма да има

България не оспорва правото на самоопределяне на Република Северна Македония, нито правото им да назовават езика си, както желаят. Това споделя вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в изявление за организация Reuters, представено от БГНЕС.
Нашите терзания са свързани с непрестанните искания на за македонско малцинство у нас. Ако признаят корените на нацията и езика си, на това ще се постави край, добави първият ни посланик.
 Сърбия, Албания и Северна Македония се договориха за Мини-Шенген Сърбия, Албания и Северна Македония се договориха за " Мини-Шенген "
Лидерите на Сърбия, Албания и Македония – президентът Александър Вучич, министър председателите Еди Рама и Зоран Заев, организираха среща посредством ко...
Екатерина Захариева напомни, че България концентрира първия си интервал от ротационното председателство на Европейски Съюз през 2018 година върху ускореното присъединение на страните от Западните Балкани към 27-членния блок. Но София може да наложи несъгласие върху формалния старт на договарянията за присъединение със Северна Македония идващия месец, в случай че двете страни не могат разрешат казуса.
Това е следващо предизвикателство за Скопие, което се съгласи да добави „ Северна “ към името " Македония ", с цел да позволи продължаващия с десетилетия спор с Гърция и да разчисти пътя си за влизане както в Европейски Съюз, по този начин и в НАТО. Преименуваната Северна Македония се причисли към НАТО по-рано тази година.
България губи самообладание във връзка с нежеланието на Северна Македония да ползва Договора за другарство, който двете страни подписаха през 2017 година Като излаз, тя предлага да поддържа формалния старт на договарянията за присъединение, в случай че Скопие признае, че неговата еднаквост и език имат български основи, като по този метод се приключват всевъзможни изказвания, че в България има ясно изразено „ македонско “ малцинство.
Ако Северна Македония се съгласи, София е подготвена да признае македонския като един от формалните езици на съседката си, както и македонска еднаквост.
 Зоран Заев: Историците да се занимават с историята, а ние да построяваме другарство Зоран Заев: Историците да се занимават с историята, а ние да построяваме другарство
" Да дадем опция и поддръжка на историците да работят върху историята, а ние да построяваме другарство. Македонският език и идентичн...
Според визията на София, концепцията за македонска нация и език са основани в някогашна Югославия в края на 40-те години и преди 20-те години множеството хора в района са се считали за българи.
Двете страни организираха диалози през последните две седмици, с цел да се опитат да разрешат различията си преди срещата на Европейски Съюз на 10 ноември по въпроса, само че с дребен триумф.
В четвъртък министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев съобщи, че се надява двете страни да намерят решение, само че акцентира, че самоличността и езикът на страната не подлежат на разискване.
Темата продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР