България не дава оръжия на Украйна. А какво правят другите

...
България не дава оръжия на Украйна. А какво правят другите
Коментари Харесай

Георги Гьоков: БСП ще се придържа към настоящото коалиционно споразумение

България не дава оръжия на Украйна. А какво вършат другите страни с българското оръжие, което получават по контракти, е техен проблем. Всеки, който твърди нещо, дано покаже документи. Истинските обстоятелства демонстрират, че Министерски съвет, Народно събрание и никой орган у нас, който има отношение към оръжията, не е взимал такова решение. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Той съобщи, че към момента не е ясно дали левицата ще се включи в възможен нов кабинет на „ Продължаваме промяната ". „ Днес има съвещание на Националния съвет на Българска социалистическа партия. Досегашната политика на партията беше в поддръжка на кабинета. Дали ще имаме покана за предстоящ кабинет, дали ще бъде отправена такава към мен или други сътрудници, това са второстепенни въпроси ", разяснява общественият министър.

Ако се стигне до диалози за сформиране на нова управническа коалиция, Българска социалистическа партия ще се придържа към актуалното съдружно съглашение. „ Дали ще сложим нови червени линии или нови условия за присъединяване в бъдеща коалиция в границите на това Народно събрание, още веднъж ще решат груповите органи на Българска социалистическа партия. Не е изключено да вземем за пример там да има обновяване на договарянията за доставка на съветски газ. Трябва да подновим диалога за необлагаемия най-малко, за минималната работна заплата ", изброи Гьоков.

Относно актуализацията на пенсиите, той посочи, че има 50% възможност пенсионерите да си получат обновените пенсии в интервала 7-20 юли и 50% това да не се случи и да стане през август.

Той съобщи, че има терзания, че когато бюджетът за ДОО влезе за гласоподаване в Народно събрание във вторник, партиите ще излязат с популистки оферти предвид на идните избори. „ Вече изоставаме от графика, а той беше бюджетът на ДОО да е минал в петък, а държавният бюджет да мине в понеделник, с цел да могат сътрудниците от Национален осигурителен институт да работят обикновено и българските пенсионери да си вземат обикновено пенсиите във времето, когато постоянно са ги вземали ", уточни министър Гьоков.

На въпрос, в случай че в този момент бъде призната актуализацията на бюджета, през октомври с какъв брой % ще се усилят пенсиите, министърът съобщи, че там не се планува увеличение на всички пенсии. „ Там целим да сближим старите с новите пенсии и да въведем някаква правдивост, която отсъства дълги години. Тогава към 750 000 пенсионери ще получат нов, по-висок размер на пенсиите. Средното увеличение ще бъде с към 15% ", изясни Георги Гьоков.

В отговор за коментара на президента, че изявлението пред „ Гардиън " на Кирил Петков е простреляло Нинова, Гьоков съобщи, че тази тематика не е в дневния ред на българите сега. „ Мисля, че президентът би трябвало да е по-загрижен за бюджета, а не за оръжията. Това са политически престрелки, които няма да оказват помощ на българския народ ", съобщи Гьоков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР