„България можеше да има най-голямото газово хранилище на Балканите и

...
„България можеше да има най-голямото газово хранилище на Балканите и
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: ГЕРБ лиши България от шанс да има запаси от газ за повече от година

„ България можеше да има най-голямото газово вместилище на Балканите и едно от най-големите в Европа, в случай че последното държавно управление на ГЕРБ не беше направило договорка, граничеща с национално изменничество, с газовото находище до нос Галата край Варна “. Това съобщи в ефира на БСТВ ръководителят на парламентарната комисия по превоз Борислав Гуцанов. Той напомни, че потенциалът на находището е бил над 2 милиарда кубика. След привършване на главната концесия са останали към 350 млн. кубика. " Находището трябваше да остане в този си тип и да се употребява като естествено газохранилище. За тази опция се говореше и когато се разясниха Южен поток и газовия хъб ", напомни Гуцанов. Вместо това, последното държавно управление на ГЕРБ дава находището на компания, която, с цел да извлече остатъка от 350 млн. кубика, го е наводнила и то най-вероятно към този момент е неизползваемо. „ Ако това не беше станало, България щеше да има ресурс от близо 3млрд. кубика газ дружно с тези от хранилището в Чирен, които щяха да стигнат за повече от година. Вместо да използваме естественото си вместилище без да дадем и лев за него, в този момент ще се похарчат евентуално стотици милиони лв. за разширение на находището в Чирен и то отново няма да надвиши 1,5 милиарда кубика, колкото е половината от годишната консумация на газ в страната “, акцентира депутатът от Българска социалистическа партия.

Като несериозни дефинира Гуцанов изказванията, че България има от къде да си достави газ от друго място, друго от Русия. Той изброи три условности пред тази опция. Първо – добивът на азерски газ е от порядъка на 10 милиарда кубика и това количество към този момент е поискано да бъде изкупено цялото от Италия. Второ – Гърция също е декларирала 6 милиарда кубика. „ Но даже и те да не купят декларираните количества, потенциалът на тръбата от Гърция към България е не повече от 1-1,2 милиарда кубика, което е извънредно незадоволително “, изясни депутатът от Българска социалистическа партия. Не на последно място по значимост, съгласно него, е, че и цената на газа и цената на преноса ще бъдат по-високи, което слага под въпрос конкурентноспособността на стоките, които ще се създават с нея.

„ Длъжни сме да си даваме ясна сметка за действителната обстановка, тъй като всяко решение взето в този момент ще докара до действителни последствия и единствено от нас зависи дали те ще са положителни или неприятни за страната ни “, безапелационен е Борислав Гуцанов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР