България може да преживее и без газ от Газпром“. Единственият

...
България може да преживее и без газ от Газпром“. Единственият
Коментари Харесай

Д-р Пламен Димитров: Евросъюзът ще се справи и без руски газ, стратегията на Кремъл няма да успее

България може да преживее и без газ от „ Газпром “. Единственият метод да бъдат обновени доставките е капитулация на " Булгаргаз ", който да признае, че през април т. година страната ни не е била права да откаже заплащането в рубли. Това ни слага в доста деликатна обстановка и ни прави уязвими при положение на арбитраж.

Арбитражът има смисъл даже по тази причина да бъде предпазено положителното име на „ Булгаргаз “ като комерсиална компания и вероятно, в случай че могат да се получат някакви обезщетения.

След година-две в Европа ще останат три-четири съветски газови острова – Унгария, Сърбия и може би Гърция, както и Турция, която ще е самобитен съветски газов континент. Връзката сред него и островите ще минава през България поради съществуващата директна инфраструктура.

Това съобщи в изявление за БГНЕС доктор Пламен Димитров от Информационния център на Министерството на защитата.

„ България може да преживее и без газ от „ Газпром “. Според Кризисния щаб, основан от служебният министър-председател Гълъб Донев, обаче цената, заложена в сегашния контракт с „ Газпром “ ще бъде по-ниска, в сравнение с тази на спот пазара “, съобщи още той.

„ Извън тези 1 милиарда куб. м. годишно, които имаме обезпечени от азербайджанското находище „ Шах-Дениз “, останалите 2/3 от потреблението би трябвало да се търсят на друго място. Така Кризисният щаб не изключва опцията да изпробваме опцията „ Газпром “ да възобновят доставките, защото тяхната цена е на 70% обвързана с котировките на нидерландският хъб TTF и на 30% с петролни деривати, което значи, че най-малко за момента цената на съветския газ би била малко по-ниска, в сравнение с спот пазара, в случай че съпоставяме с хъбовете в Европа “, разяснява доктор Димитров.

Той обаче вижда непреодолима спънка за възобновяването на връзките ни с „ Газпром “, защото в края на април съветската страна едностранно спря доставките, до момента в който „ Булгаргаз “ си извършва контракта, преведе си парите в точния момент за май и прави поръчки всеки ден какъв брой желае да получи, само че няма отговор от съветската страна. „ Следователно, не считам, че Русия ще отстъпи от тази си позиция и ще одобри заплащане в долари, както е записано в контракта “, добави специалистът.

Според него единственият вид за обновяване на доставките е тъй наречените капитулация на „ Булгаргаз “, който да каже, че страната ни не е била права през април тази година да откаже заплащането на доставките на газ в рубли. „ В този случай обаче поражда въпросът: в случай че заплащането в рубли устройва „ Булгаргаз “, то тогава за какво той не го е правил в последните месеци? Фактически, в случай че има арбитраж, който да реши разногласието сред двете страни, България остава изцяло уязвима, в случай че в този момент се съгласи да заплаща в рубли “, посочи още доктор Димитров.

Той счита, че в този миг „ Булгаргаз “ има огромни шансове за триумф при един възможен арбитраж, защото не ние сме нарушили контракта.

„ Булгаргаз “ има всички учредения да го изиска, тъй като е изправна страна по контракта и извършва своите отговорности. Няма нищо по-логично от това да изиска този арбитраж. Има един миг, че с декрет на президента Владимир Путин е неразрешено да се заплаща за съветския газ в друга валута, с изключение на рубли. „ Газпром “ може да се позове на това форсмажорно събитие. Това не значи, че „ Булгаргаз “ е отговорен и е неизправна страна. Просто съветската страна има някакво опрощение “, съобщи специалистът.

Д-р Димитров напомни, базирайки се на адвокати, че остава прекомерно малко време до края на контракта. „ Дори и „ Газпром “ да бъде наказан, сумата няма да е чак толкоз огромна. Арбитражът има смисъл даже по тази причина да бъде предпазено положителното име на „ Булгаргаз “ като комерсиална компания и вероятно, в случай че могат да се получат някакви обезщетения “, сподели той.

В същото време съветската страна е почнала да излиза от правното поле във взаимоотношенията си с европейските страни и изобщо не е несъмнено, че „ Газпром “ ще заплати наказателна клауза, в случай че тя бъде присъдена от арбитражния съд.

Относно 7-те танкера полутечен газ, препоръчани от държавното управление на Кирил Петков и по-късно изказването, че за тяхната доставка няма обезпечени слотове, Пламен Димитров съобщи, че обезпечаването на тяхното разтоварване в действителност за момента е съвсем невероятно на допустима цена.

„ Специално терминалът „ Ревитуса “, покрай Атина, на който най-вече разчитаме, слотовете бяха разпределени през предходната есен за тази година – 2022-ра. Сега това, което се чака през тази есен, е да бъдат оповестени търгове за 2023 година и се надявам към този момент там „ Булгаргаз “ да взе участие и да няма оправданието, че няма
слотове. Слотовете могат да бъдат препродавани и да бъдат купени от „ Булгаргаз “, само че от Кризисния щаб разбрахме, че цената ще стане прекомерно висока. В същото време обаче цената на хъбовете в Европа също пораства, през тази седмица тя приближи 300 евро за мегаватчас. Така че към днешна дата може би приемането на офертата за тези 7 танкера би излязло по-евтино, в сравнение с да се равняваме по спот цените и да купуваме от остатъците на районния пазар. Защото сега се случва това – „ Булгаргаз “ купува главно от остатъците на гръцкия пазар, а там има микс от съветски газ, полутечен, азерски и много търговци “, акцентира още той.

Д-р Димитров напомни, че Турция разполага с четири терминала за банкет на полутечен газ. Единият от тях е в европейската част, покрай България, още един се строи също в европейската част. „ Там има свободен потенциал за банкет на газ, само че няма съглашение за междусистемна съгласуваност сред „ Булгартрансгаз “ и турската „ Боташ “, тъй че има юридически спънки за импорт “, сподели той и добави, че би трябвало да се водят политически договаряния за разрешаването на този проблем.

„ Не разбирам, последните държавни управления през последните месеци беседват ли с турската страна по този въпрос и до каква степен са стигнали, какъв е отговорът “, съобщи доктор Димитров.

Експертът не изключва и „ Газпром “ да оказва напън, тъй като няма интерес турската газопреносна система да се отваря към нас, само че българските политици би трябвало да бъдат по-настойчиви по този въпрос.

Относно газовите вероятности той уточни, че Русия целеустремено понижава газовите доставки от пролетта, без значение от това дали нейните клиенти заплащат в рубли.

„ Много постоянно можете да чуете, че немските компании са се съгласили да заплащат в рубли, а българските - не. Виждаме какъв е резултатът. 80% от съветския газ, доставен за Германия по „ Северен поток 1 “ изчезна. Газът го няма, без значение от това по какъв начин заплащат клиентите на „ Газпром “. Целта на Русия е да провокира дефицит на пазара, да предизвика енергийна суматоха в Европейски Съюз и вследствие на това европейските политици да се съгласят да смекчат глобите против Русия и да отворят издигнатия газопровод „ Северен поток 2 “, който съгласно мен в никакъв случай няма да проработи “, съобщи доктор Димитров, описвайки тази средносрочна тактика на Кремъл.

Според него след няколко месеца ще стане ясно какъв е резултатът от тази тактика. „ Тя най-вероятно няма да успее. Европа ще успее да изкара зимата. Към днешна дата на 77% са цялостни хранилищата в Европейски Съюз, поставената цел от 80% е съвсем изпълнена. Европа ще изкара зимата и когато Кремъл разбере, че не може да реализира нищо с намаляването на доставките, ще смени тактиката и ще се опита да усили пазарния си дял, само че към този момент ще бъде късно “, предвижда доктор Димитров.

След година-година и половина в Европа ще останат три-четири газови острова, които се доставят с газ от „ Газпром “. Това са Унгария, Сърбия, може би Гърция и ще остане Турция, която „ не е остров, а съветски газов континент на районната карта, тъй като получава доста огромни размери от Русия непосредствено по „ Турски поток “ и „ Син поток “. И ще остане и България, която ще бъде нещо като мост сред този съветски газов континент Турция и тези острови - Гърция, Сърбия и Унгария, тъй като директната инфраструктура, която придвижва този газ, минава през България “. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР