България може да не е Холивуд, но това не значи,

...
България може да не е Холивуд, но това не значи,
Коментари Харесай

„Не измести никой в тази къща“: Реквием за една трагична любов

България може да не е Холивуд, само че това не значи, че нашата прелестна земя не е ставала декор на вълнуващи, изпепеляващи любовни истории. Истории по холивудски, че и по-драматични даже .

Една такава, която е колкото красива, толкоз и трагична, е увековечена от едни от най-красивите и тъжни любовни стихове в българската литература.

Може да се каже, че в следосвобожденска България, на границата сред XIX и XX век, известните персони , които владеят сърцата на хората, са учените, писателите и поетите .

 Боян Пенев wikipedia

Завършил славянска лингвистика в Софийския университет, Боян Пенев е един от най-известните ни и авторитетни литературни критици, историци и преподаватели. Той е индивидът, който става брачен партньор на Дора Габе , поради който поетесата трансформира религията си и остава бездетна.

Прочети повече тук > > >  

През 1924 година Боян Пенев среща Елисавета Багряна . Любовта, която пламва сред тях, е стихийна, неудържима и скандална .

„ Лиза не се вмъкна сред Дора и Боян. Тя към този момент бяха разграничени. “ - твърди по-късно сестрата на Дора Габе, Бела Казанджиева.

 елисавета багряна дора габе wikipedia.org

Когато се среща с Боян, който не е публично разведен , Елисавета Багряна  е омъжена за царския офицер Иван Шапкарев , като двамата имат и дете . За поетесата обаче бракът се оказва затвор, тъй като в визиите на военния неговата брачна половинка би трябвало да си стои вкъщи, да се грижи за семейството и да излиза само, с цел да придружи мъжа си на някой бал.

В последна сметка поетесата взема решение да напусне брачна половинка си на 16 април 1925 година . По този начин  избавя живота му , тъй като той я съпровожда да си събере багажа и не участва в църквата „ Света Неделя “ . По време на церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев там се случва  най-големият терористичен акт в историята на България . Загиват 134 души, а към 500 са ранени.

„ Лиза ме направи трагичен, само че ми избави живота! “ - споделя по-късно самият Иван Шапкарев пред Блага Димитрова и Йордан Василев.

Елисавета и Боян заживяват на квартира против паметника Левски в София . През 1926 година тя към този момент е разведена жена , а бракоразводното дело на Боян и Дора е планувано за 15 юли 1927 година

Тази условност е единственото, което стопира него и Елисавета да заживеят като брачен партньор и брачна половинка, без позор и хорски одумвания.

Но на някои хора наподобява не е писано да изживеят любовта си до дъно. Само месец преди бракоразводното дело Боян е признат в болница за интервенция от апендицит, където положението му се утежнява и той ненадейно умира .

„ Преди да чуя сватбени, надгробни чух слова “, написа по-късно Багряна в триптиха си „ Реквием “.

На опелото му в църквата „ Света София “ тя припада.

Боян Пенев умира като легален брачен партньор на Дора Габе. А неговата огромна обич , дамата, с която е мечтаел да остарее, излива болката си в едно от най-тъжните си стихотворения .

То е отдадено на всичко, което изгубваме, когато нашата сродна душа напусне този свят прекомерно рано. В него поетесата разкрива нещастието на неизживяната до дъно обич , тази, която оставя след себе си една мъчителна празнота

* * *

Не те измести никой

Не те измести никой в тази къща.
И стола ти е празен в моя ъгъл,
и в книгата ми никой не обръща
листа - недоизчетен този път.

Не гледа в лятна вечер никой с мене,
на прага седнал, звездния екран,
и никой не поема удивено
букета, рано сутринта набран.

Когато треперя, никой не намята
с обич на плещите ми топъл шал -

и в горещина, с витошка вода налята,
не ми е нежно чашата подал.

Минава отново година след година
и сменя се сезон след сезон.
Връхлита стихия, свлича се лавина,
от сняг или от плод се скършва клон...

И очевидно в дома тук няма нещо
за тебе да припомня всеки момент -

ни някакви обичани твои движимости,
ни в рамка на стената твоя лик.

Ти с въздуха край мене ме обгръщаш,
в кръвта ми влезнал, твоя пулс тупти -
не те измести никой в тази къща,
в която в действителност и не влезе ти.


1959

* * *

 

 

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР