България, която се готви да председателства ЕС, е най-тежкият нарушител

...
България, която се готви да председателства ЕС, е най-тежкият нарушител
Коментари Харесай

„Франс прес” за медиите в България: Автоцензура, „стабилност” и Делян Пеевски

България, която се готви да ръководи Европейски Съюз, е най-тежкият извършител на свободата на словото. Това се показва в огромен материал на Агенция „ Франс прес ”, който идва броени дни след други изявления на уважавани медии за корупцията по високите етажи у нас – „ Юландс Постен ” (Дания), „ Гардиън ” (Великобритания) и „ Ди Цайт ” (Германия).
Агенция Франс Прес показва, че от влизането си в Европейски Съюз насам, нашата страна се е сринала в класациите за независимост на словото от споделеното с Франция 35-то място през 2006 година до 109-то от 180 вероятни през 2017 година – „ най-зле класираната членка на Европейски Съюз, освен това – с огромна преднина”.

„ Някои наблюдаващи споделят, че, парадоксално, има взаимовръзка сред това утежняване и желанието на България да промени имиджа си на най-бедната и най-корумпирана страна от общността”, написа създателят на текста. Той напомня заключението на „ Репортери без граници”, че медийната промишленост е задушена от „ корупция и подмолни връзки сред медийни притежатели, политици и олигарси”.
„ Гардиън”: В облак от корупция, България ще ръководи ЕСУправляващите към този момент нямат боязън от Брюксел, споделя доближен до Бойко Борисов пред английската медия

Цитира се и изследването на Асоциацията на европейските публицисти, съгласно което 90 % от взелите присъединяване в анонимна анкета са признали, че намесата в работата им е честа, като това е довело до заключението на организацията, че „ автоцензурата се е трансформирала в хронична болест”.

Според журналиста и учител в Софийския университет Светослав Терзиев управляващите желаят „ Брюксел да повярва, че има прогрес” в битката с корупцията и за задачата заглушават журналистическите следствия.

Разследващият публицист Атанас Чобанов от уеб страницата „ Биволъ” споделя за закани „ в сициалиански стил” против него и сътрудниците му. Припомня се уволнението на карикатуриста Чавдар Николов след подигравка на Бойко Борисов, както и заканите за уволняване на публицисти в народен ефир.

Интересно е и заключението на американския Международен ръб за проучвания и продан, съгласно който водещите национални медии у нас са обект на „ очевидно политическо влияние”. Посочва се също съществуването на „ таблоидни вестници, уеб сайтове и малките екрани, употребявани от локални олигарси за сриване на репутацията на политически и бизнес противници и за манипулиране на публичното мнение”.

И „ Ди Цайт” написа за корупцията у нас преди европредседателствотоПореден материал, който подлага на критика процесите у нас

В същото време е разказана историята на „ Прас-прес”, чийто първи брой по този начин и не стигна до реповете, „ тъй като главният дистрибутор на печатни издания, ръководен от бизнесмен-депутат, просто го блокира”.

„ Олигархът Делян Пеевски, който господства мощния медиен хайлайф на страната, е богатият вестникарски дистрибутор, който провали старта на „ Прас-прес”. 37-годишният тютюнев и строителен бизнесмен е отпред на медийна империя, чийто действителен размер остава неразбираем поради сенчеста собственост”, написа създателят на публикацията.
Издателите на " Прас прес " питат кой скри първия брой на вестника90% от отпечатаните бройки не са стигнали до хората

Той отбелязва, че Пеевски е честа „ мишена” на „ Прас-прес” – факт, който може би не е оказал помощ на карикатуристите и техния вестник.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР