България Жандармерията влезе в ТЕЦ-ове на Ковачки Проверките започнаха след

...
България Жандармерията влезе в ТЕЦ-ове на Ковачки Проверките започнаха след
Коментари Харесай

Жандармерията влезе в ТЕЦ-ове на Ковачки

България Жандармерията влезе в ТЕЦ-ове на Ковачки Проверките започнаха след сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на България с горене на вносни боклуци  Николай Киров 4 септември 2019, 16:18  Жандармерията влезе в ТЕЦ-ове на Ковачки Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС
андармерия влезе в ТЕЦ-овете „ Перник”, „ Бобов дол”, „ Сливен” и „ Брикел”, в които се прави инспекция във връзка с съблюдаване на наредбите за изгаряне на боклуци. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Проверяваните електрически централи се свързват с предприемача Христо Ковачки.

„ На този стадий не мога да кажа има ли нарушения”, разясни Маринов.

Проверките започнаха след предписание на основния прокурор Сотир Цацаров във връзка постъпил сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на боклуци от топлофикационни сдружения. Акцията се реализира взаимно с Министерството на околната среда и водите.

По-рано през днешния ден от прокуратурата оповестиха, че Цацаров е разпоредил Министерство на околната среда и водите да стартира неочаквани инспекции в „ Топлофикация – Перник” АД, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” ЕАД, „ Топлофикация – Сливен” ЕАД и Топлоелектрическа централа „ Брикел” ЕАД.

Проверява се за съблюдаване условията на Закона за запазване на околната среда и Закона за ръководство на отпадъците.

„ Във вторник, в ранния следобяд ръководителят на ДАНС рапортува на основния прокурор информация, че е налице заплаха за екологичната сигурност на Република България вследствие на активността на 4 ТЕЦ-а на територията на страната”, уточни на конференция през днешния ден Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор.

Тя добави, че информацията е систематизирана в информация, която е сочела съществуване на данни, че вследствие на погрешно потребление на избрани уреди и взаимно горено на въглища и боклуци се получава замърсяване на околната среда.

„ Замърсяването заплашва здравето и живота на българските граждани”, съобщи Арнаудова и посочи, че незабавно се е провело работно заседание с присъединяване на основния прокурор, министъра на вътрешните работи, министъра на околната среда и водите и ръководителя на ДАНС.

„ В рамките на това работно заседание беше връчено на министъра на околната среда и водите разпореждане за предписание на незабавна проверка”, сподели Румяна Арнаудова. По думите и е предоставена инспекция на Министерството на околната среда и водите за съблюдаване на екологичното законодателство при реализирането на активността на четирите ТЕЦ-а.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР