България изпреварва по ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) останалите

...
България изпреварва по ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) останалите
Коментари Харесай

Българската икономика расте по-бързо от повечето източноевропейски страни

България изпреварва по растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) останалите европейски членки от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за последното десетилетие. Между 2008 и 2018 година стопанската система ни е повишена с малко над 48% при равнище в останалите страни от района под 40 на 100, сочи информация в данните на европейската статистическа работа Евростат.

Преди 10 години българската стопанска система се пресмята на 37,200 милиарда евро, а през предходната година тя към този момент надвишава 55,182 милиарда евро. В същото време към края на 2018 година страната ни към момента изостава по безспорна стойност на Брутният вътрешен продукт по отношение на страни като Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

Разликата е, че през 2008 година България е на последно място измежду европейските членки в ЦИЕ по мярка на Брутният вътрешен продукт, както и зад Хърватия и Словения. През предходната година България към този момент изпреварва и двете страни, които към края на същия интервал са с Брутният вътрешен продукт в размер на надлежно 51,547 милиарда евро и 45,947 милиарда евро.

Румъния и Словакия са идващите по напредък

Другите две страни, които регистрират най-бърз напредък сред 2008 и 2018 година Румъния и Словакия. Ръстът за северната ни съседка е от 38 %, а за другата страна - от 37%.

Нещо повече - към края на предходната година Брутният вътрешен продукт на Румъния за първи път надвишава 200 милиарда евро, което я слага на мястото на третата най-голяма стопанска система в ЦИЕ след Полша и Чехия. За миналите 12 месеца румънската стопанска система доближава 202 милиарда евро при надлежно 496,63 милиарда евро и 207,393 милиарда евро за другите две страни, сочат данните.

По този метод страната съумява да изпревари някои от по-големите стопански системи на Западна Европа. За 2018 година Брутният вътрешен продукт на Португалия, да вземем за пример, изостава зад този на Румъния с размер от 201,53 милиарда евро.

Гърция също е след страната с размер на стопанската система й за предходната година от 184,713 милиарда евро съгласно предварителните данни от националната статистика. За съпоставяне десетилетие по-рано гръцката стопанска система е доста по-голяма - Брутният вътрешен продукт от 241,99 милиарда евро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР