България избира кметове и общински съветници. Гласуването ще е само

...
България избира кметове и общински съветници. Гласуването ще е само
Коментари Харесай

България гласува на местни избори само с хартиени бюлетини в 12 200 секции

България избира кметове и общински съветници. Гласуването ще е единствено с хартиена бюлетина, откакто Централната изборна комисия не преразгледа решението си за анулация на машинното гласоподаване от петък. Изборният ден стартира в 7 и се чака да завърши в 20 часа.

Право на глас имат над 6 милиона души - всеки, навършил 18 години, не подложен под забраняване, не изтърпяващ наказване " отнемане от независимост " и с адресна регистрация по непрекъснат или сегашен адрес на територията на съответната община или кметство, където има намерение да гласоподава.

Ще избираме 265 кметове на общини, като искащите да бъдат такива са 5 пъти повече. В трите най-големи града в страната - София, Пловдив и Варна, избираме 35 кметове на региони от към 440 претенденти. Кмет на кметство пък ще би трябвало да бъде назначен и във всички обитаеми места с население над 100 души.

В останалите 117 села кмет няма да има. Ще има кметски наместник, само че него ще изберат не жителите, а кметът на общината. Желаещите да са общински съветници са над 30 000, само че мандатите са малко над 5000.

На разположение на гласоподавателите ще бъдат малко над 12 200 секции. На локални избори секции в чужбина не се разкриват.

В над 9000 от тях трябваше да има и машинно гласоподаване - съгласно Изборния кодекс такова би трябвало да има във всички секции с над 300 гласоподаватели. Назначените преносими секции за хора с увреждания са 407 на брой. Секциите с видеонаблюдение са 11 680 - то започва след края на изборния ден.

58 партии и 9 обединения са налични на интернет страницата на всяка общинска изборна комисия. Областта с най-вече общини - 22, е София област, а минимум - по 4, има на територията на областите Габрово и Сливен.

Около 60 сантиметра ще са бюлетините за общински съветници в Столична община, защото там претендентите са най-вече. 1307 ще са наблюдаващите на вота, предава Българска национална телевизия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР