България има потенциал за разработки в Космоса за устойчиво присъствие.

...
България има потенциал за разработки в Космоса за устойчиво присъствие.
Коментари Харесай

Веселин Василев: На България й е нужна национална космическа програма

България има капацитет за разработки в Космоса за стабилно наличие. Трябва да се работи за национална галактическа стратегия, сега сме на стадий, в който другите интензивности се концентрират в взаимни планове с българска експертиза и потенциал, конкурентни на международно равнище. Това сподели в " Денят онлайн " доктор Веселин Василев, изп. шеф на клъстер за аерокосмически технологии по отношение на кацането на китайския галактически уред Чанъе-4 за проучване на противоположната страна на Луната.

 
" Тече развой на включване на български учени в този международен развой - в някои стратегии те към този момент вземат участие ", посочи той.
 
По думите на доктор Василев Китай " има дълготрайни упоритости да се потвърди в региона на Космоса като водеща страна с нови технологии ". От което той извади и поука за нашите упоритости. " По-интересно е да се разбере по какъв начин се е стигнало до такава степен, това е резултат от десетилетия работа - изводът е, че в случай че желаеме резултати в бъдеще, би трябвало да работим от през днешния ден. Нужно ще ни е дълготрайно обмисляне и работа ", сподели доктор Василев.
 
Той изясни, че посредством китайския уред за пръв път от 40 година насам човечеството ще изследва лунен материал. " За пръв път през последните 40 година има опция да се доставят материали от Луната. Ние не сме били 40 година на Луната, тъй като разноските са били прекомерно огромни и не е било рентабилно - ние знаем какво има там.  Обратната страна на Луната също - в този момент китайците са там, тъй като това им разрешава в този момент да вземат проби от самата повърхнина и да изследват минералите, които не могат да се изследват от Космоса. Отработват се доста комплицирани технологии, които да разрешат на идващ стадий човек да отиде до Марс ", акцентира той.
 
" Една от другите огромни изгоди на усвояването на Луната е като челен пост на човечеството за проучване на другите елементи на вселената.
 
В допълнение на това материалите на Луната ще разрешат да се основават запаси и инфраструктура, логистика от лунната повърхнина или към лунната орбита, откъдето е доста по-изгодно и по-лесно, в сравнение с в случай че става от Земята. Като челен пост тя ще разреши на човечеството да продължи експанзията си в Космоса ", посочи доктор Веселин Василев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР