България има пълна готовност за въвеждане на Европейския цифров зелен

...
България има пълна готовност за въвеждане на Европейския цифров зелен
Коментари Харесай

Готови сме да въведем европейския цифров зелен сертификат

България има цялостна подготвеност за въвеждане на Европейския дигитален зелен документ за имунизация против COVID-19.
Това стана допустимо, откакто Националният систематичен интегратор „ Информационно обслужване “ организира сполучливи проби и приключи интеграцията на българската система с тази на Европейската комисия.     Това значи, че със системите на другите страни от Европейски Съюз. По правилник документът влиза в действие от 1 юли 2021г., Централната система се чака да стартира работа още на 1 юни 2021г., което ще даде опция на държавите-членки, които имат техническа подготвеност, да издават зелени документи още от идващия месец. Очаква се зеленият документ да улесни доста пътуването в европейските страни, оповестиха от " Информационно обслужване ".
 Решено: Въвежда се електронен документ за пътешестване в Евросъюза Решено: Въвежда се електронен документ за пътешестване в Евросъюза
Европейският парламент, Европейската комисия и страните членки се договориха за въвеждането на цифров Коронавирус документ в Европейски...
„ Щастливи сме, че България е една от първите страни в Европейски Съюз, която сполучливо интегрира системата си с тази на Европейска комисия и от 1 юни 2021 година ще можем да издаваме годни европейски документи “, сподели изпълнителният шеф на „ Информационно обслужване “ Ивайло Филипов. По думите му българският документ е на експертния съвет към Европейската комисия Е-Health Network.
По правилник цифровият зелен документ е безвъзмезден. Европейската комисия дефинира три разновидността на документа - за съществуване на приключен имунизационен цикъл с една от утвърдените от Европейска комисия ваксини против COVID-19, при отрицателен тест за съществуването на вирус или при преболедуване. Трите разновидността съдържат специфичен QR код, посредством който оторизираните управляващи в страните от Европейски Съюз ще могат да ревизират валидността му.
Сертификатът за имунизация съдържа информация за имена и датата на раждане на имунизираното лице, кода по интернационалната подредба на лекарствените средства, комерсиалното название на продукта, производителя, партидата, датата на слагането на имунизациите, страната на слагане, имунизационния център и други наложителни атрибути.
При документа за съществуване на отрицателен тест за съществуване на вирус е разказан типа на теста, датата на тестване, резултатите, производителя, лабораторията, която е направила теста и др,, а документът за преболедуване включва информация за датата на първия позитивен тест за COVID-19 и валидността на документа. Важно е да се означи, че съгласно условията на Европейска комисия валидността на документа за преболедуване е не повече от 180 дни след първия позитивен тест.
Първоначално ще бъдат издавани а документите за преболедуване и отрицателен тест се чака да влязат в действие след средата на юни.
 Проф. Кантарджиев желае да сме измежду първите с имунизационен документ против ковид Проф. Кантарджиев желае да сме измежду първите с имунизационен документ против ковид
България би трябвало да е измежду първите, които ще вкарат така наречен зелен имунизационен документ. Това съобщи пред предаването " Неделя 150 " на...
Европейският зелен документ ще бъде част от електронното здравно досие на пациента. Всеки български жител има достъп до своето досие през здравно-информационния портал на НЗИС www.his.bg посредством дипломиран електронен автограф (КЕП) и има достъп до него на всички места по света, когато и да е.
Разработената от „ Информационно обслужване “ система ще прегенерира автоматизирано всички издадени до в този момент документи в новия европейски формат, когато регламента влезе в действие. Старите документи ще продължат да бъдат годни на територията на България, като е очакван гратисен интервал до 12 август 2021 г, с цел да се избегне скупчването на хора за преиздаване.
В момента специалистите на „ Информационно обслужване “, която ще разреши на притежателите на здравни документи да разполагат с тях на мобилния си телефон или таблет, без да е належащо да ги разпечатват на хартия и да се струпват пред персоналните лекари или имунизационните центрове за издаване на документа. Това доста ще улесни жителите при пътувания.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР