България има нужда от ускоряване на процеса по декарбонизация и

...
България има нужда от ускоряване на процеса по декарбонизация и
Коментари Харесай

Росен Христов: България трябва да ускори процеса на декарбонизация

" България има потребност от ускорение на процеса по декарбонизация и внедряване на зелени технологии. В наклонността за декарбонизация тя получава още по-важна роля, тъй като декарбонизацията на промишлеността и изобщо на живота е допустима главно посредством електрификация. Енергетиката е в сърцето на зеления преход ". Това съобщи през днешния ден министърът на енергетиката Росен Христов, който откри първото издание на профилираното събитие Energy of Tomorrow. По думите му в България имаме една от най-въглеродно интензивните стопански системи, само че това е и опция за внедряване на най-нови технологии.

" Виждаме по какъв начин през последното десетилетие енергетиката се трансформира. Преди 10 години енергийните планове, с цел да бъдат стопански ефикасни, трябваше да бъдат извънредно огромни. Това определяше и структурата на енергетиката в огромните енергийни предприятия, които можеха да си разрешат финансовите разноски за развиването на нови мощности. С напредването на внедряването на възобновими енергийни източници цената понижа и започнаха да излизат нови новаторски технологии, което разреши фрагментирането на промишлеността и достъпа до доста нови гъвкави предприятия, което пък способства за декарбонизацията ", сподели още Христов.

Той бе безапелационен, че в България следваме тази наклонност и като държавна политика. В тази връзка той разгласи основаното през последните седмици ново държавно енергийно сдружение към БЕХ  - Национален енергиен оператор (НЕО).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР