България има нужда от нова, изцяло държавна ядрена мощност в

...
България има нужда от нова, изцяло държавна ядрена мощност в
Коментари Харесай

България има спешна нужда от нова държавна ядрена мощност, твърдят експерти

България има потребност от нова, напълно държавна нуклеарна мощ в най-скоро време. Това обявиха специалисти, неотдавна обединени в сдружението „ Енергийно бъдеще на България “.
„ През 2016 година облагата на АЕЦ „ Козлодуй “ е единствено 1 145 000 лева - колкото на едно шивашко дружество. Предишни години печалбатa доближаваше 130 млн. лв.. През юли пък стана ясно, че е създадена продукция за 96 млн. лв.. При над 10,5 месеца взаимна годишна работа на двата блока, това са над 1 милиарда лв. доходи за година. Това е обезпечена облага от 250 – 300 млн. лв.. Някой би трябвало да остави управлението на централата да работи по съвест. Оттам могат да дойдат парите за нова нуклеарна мощ “, съобщи Александър Николов, някогашен изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ и сегашен помощник в Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика при Българска академия на науките.
Експертът промяна, че действителната първа копка може да бъде направена в края на 2019 или началото на 2020 година
Според Альоша Първанов, дирекция „ Производство “ в атомната централа, построяването на нова мощ би трябвало да стартира допустимо най-скоро заради обстановката с поетапното намаляне на мощностите на ТЕЦ-овете поради Парижкото съглашение за климата. „ Трудно ще се реализира тази дерогация, за която приказват ръководещите. Правителството би трябвало да се засилва в оптималната степен за нова централа, какво още чакаме “, съобщи той.
Александър Николов пък сподели, че планът за АЕЦ „ Белене “ в неядрената му част ще би трябвало да се препроектира, тъй като сега на пазара има надалеч по-модерно съоръжение. Той не се ангажира с прогноза какъв брой би коствала нова атомна централа, само че съобщи, че тя може да бъде осъществена напълно с държавни пари, посредством заеми от банки.
По думите му в българската енергетика има доста „ цанкови камъни “ - зле ръководени уреди, да вземем за пример американските ТЕЦ-ове, Топлоелектрическа централа Варна, Топлоелектрическа централа Русе, газохранилището в Чирен.
Какво споделиха специалистите за същинския " Цанков камък " и още по тематиката за енергийния бранш у нас прочетете в
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР