България или ще бъде приета в еврозоната, или ще остане

...
България или ще бъде приета в еврозоната, или ще остане
Коментари Харесай

Николай Василев: Или приемаме еврото, или оставаме на боклука

България или ще бъде призната в еврозоната, или ще остане в периферията на цивилизована Европа, на боклука. Това съобщи финансистът Николай Василев, който взе присъединяване в кръгла маса " Българската стопанска система на прага на еврозоната ", проведена от Центъра за развиване и политики (ЦРП), управляван от някогашният шеф на защитата и депутат от ГЕРБ о.р. военачалник Константин Попов.

" Най-важните изгоди от участието в еврозоната са тези, които не може да се измерят математически , не икономическите, които са доста огромни. Че ще има повече търговия, туризъм, вложения, е ясно за всички. Неща като авторитет, имидж и интернационален престиж не може да се купят с пари. Искат ли нашите деца да са част от първокласната европейска цивилизация или желаят да са в Африка? Никога България няма да стане част от цивилизована Европа, в случай че не получим участие в еврозоната, в Шенген, а в Организацията за икономическо сътрудничество и раз ", сподели Василев.

Цяло десетилетие страната ни е отговаряла на всички критерии за приемане на еврото, а даже и сега , макар всичките проинфлационни политики, също дава отговор на множеството такива, за разлика от множеството от страните, към този момент членуващи в еврозоната, акцентира той. " Влизането в еврозоната е 10 пъти по-лесно от влизането в Европейския съюз ".
 Още преди седмица Брюксел загатнал, че България мъчно ще влезе в Шенген
Още преди седмица Брюксел загатнал, че България мъчно ще влезе в Шенген

Вежди Рашидов: Всички имаме малко виновност, че България още е гледана сериозно

Абсолютно никакъв проблем няма да съставлява приемането на единната европейска валута за жителите и бизнеса, безапелационен е финансистът.

" България манталитетно, интелектуално е подготвена още с въвеждането на валутния ръб. Ние нямаме проблеми с валутния курс, нямаме проблеми с това хората да схващат какво е това евро. Много от нещата се котират в евро - купуваме си парцели в евро, пътуваме в чужбина - екскурзиите и билетите са евро, доста постоянно коли се купуват в евро. Това е фиктивен проблем. "

Единственият логичен мотив, изказван от някои икономисти, срещу еврозоната на фона на популисткото говорене съгласно Василев - това, че с приемането на еврото страната може да разхлаби бюджетната си дисциплинираност. " Има две групи страни - такива в еврозоната и такива отвън. И в двете групи обаче има страни, които съблюдават фискалните критерии и такива, които не. Например Германия по времето на Меркел години наред нямаше бюджетен недостиг. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР