България и Унгария участват във финансирането на оръжията, които ЕС

...
България и Унгария участват във финансирането на оръжията, които ЕС
Коментари Харесай

Жозеп Борел: България и Унгария участват във финансирането на оръжията за Украйна

България и Унгария вземат участие във финансирането на оръжията, които Европейски Съюз доставя на Украйна, другояче нямаше по какъв начин те да ѝ бъдат доставени. Това сподели висшият представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на Съвет " Външни работи " в Люксембург.

Двете страни вземат участие в общото финансиране на оръжия в размер на 1,5 милиарда евро, въпреки Унгария да не позволява прекосяването им през нейна територия, съобщи Борел в отговор на въпрос дали е видял смяна в тяхната позиция:

" Тези страни вземат участие във финансирането на оръжията, които Европейски Съюз доставя на Украйна посредством своите страни-членки. Ако не участваха, това нямаше да е допустимо, защото решенията се вземат с единогласие. Така че всички 27 страни членки бяха единомислещи и всяка от тях финансира своята част ".

Борел дефинира с две думи съветската експанзия против Украйна като " неуспех и смут ". " Те се пробваха да завладяват Киев и бяха отблъснати. И оставят след себе си избити цивилни, разрушени градове след разхвърлян обстрел като на гарата в Краматорск ", акцентира той и съобщи, че ударът по гарата в Краматорск предходната седмица даже не е военно деяние, а чисто закононарушение.

Борел сподели още, че министрите през днешния ден са разискали дезинформацията и съветската агитация за войната, да вземем за пример разпространението на изказвания, че наложените против Москва наказания са причина за повишаването на цените и упования дефицит на храни.

Борел упрекна съветските войски, че умишлено провокират апетит в международен мащаб:

" Те бомбардират и унищожават запасите от зърно и пречат на неговия експорт. Голям брой кораби не могат да изоставен украинските пристанища. На процедура те провокират апетит по света, като блокират корабите и унищожават складовете в Украйна ".

Министрите са разискали с основния прокурор на интернационалния углавен съд Карим Хан по какъв начин да бъде потърсена отговорност на Русия за сериозното нарушаване на интернационалното право посредством документиране на военните закононарушения. Чрез видеовръзка е взела участие и основният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова.

За страните, които не употребяват съветски газ, е елементарно да кажат, че могат и без него, съобщи още Борел.

Той означи, че се приготвят нови наказания против Русия и нищо не е изключено. По неговите думи налагането на ембарго над вноса на съветски нефт и газ се разисква, само че през днешния ден решение не е било признато. Според него е по-вероятно първо да бъде стеснен или спрян вносът на нефт, тъй като е на четири пъти по-голяма стойност и е по-лесно сменяем.

Дори на следващия ден да спрем да внасяме газ, това няма да попречи на предстоящото в идващите дни и седмици нахлуване на съветските войски. Мерките, които обсъждаме, са средносрочни, разясни Борел. Той уточни, че изходът за Европейски Съюз е във възобновимата сила.

Източник: БНР, Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР