България и Турция са пред финализирането на мегасделка за природен

...
България и Турция са пред финализирането на мегасделка за природен
Коментари Харесай

Росен Христов обеща мегасделка за природен газ с Турция

България и Турция са пред завършването на мегасделка за природен газ. Това се разбра от гостуването на служебния министър на енергетиката Росен Христов пред Нова във вторник. По думите му, всички детайлности ще станат ясни до 10 дни, когато се чака договарянията да са завършили и договорите да са пред сключване. 

Росен Христов съобщи, че договорката включва правото на България да употребява турските терминали за полутечен природен газ. Те щели да обезпечат на страната ни към 1 милиарда кубически метра газ на година, което са към 30% от родното ползване. 

" Говорим за 13-годишен контракт на доста преференциални цени. Трябва да е отново с кораби и да се втечнява. Следващата стъпка е доставката на кораби. Върви 10-годишен търг. Турция ни предлага да се включим в техните договаряния с няколко от най-крупните международни снабдители. Преговарят главно с американски компании и с европейски – Норвегия ", съобщи Христов. 

По думите му, сега газ в България, като изключим дълготрайния контракт с Азербейджан, идва главно от Гърция. Пробивът с Турция пристигнал след срещата сред Ердоган и Румен Радев. 

Що се отнася до цената на природния газ у нас през януари, Христо предвижда скок с към 30%. Причината - чака се да използваме количества от хранилището в Чирен, които са купени на по-високи цени.

„ Надявам се цената да е под 200 лева, само че евентуално междинната цена ще е към 200 лева, което е в границата на допустимото ”, разясни той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР