България и Словения споделят обща отговорност за утвърждаването на сигурността

...
България и Словения споделят обща отговорност за утвърждаването на сигурността
Коментари Харесай

Президентите Румен Радев и Борут Пахор: България и Словения споделят обща отговорност за приобщаването на Западните Балкани към ЕС

България и Словения споделят обща отговорност за одобряването на сигурността и стабилността в Западните Балкани и за приобщаването на своите съседи от района към процесите на европейска интеграция. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Борут Пахор, които организираха среща през днешния ден в Любляна. Българският държавен глава е на публично посещаване в Словения по покана на президента Пахор.

Разширяването на Европейски Съюз и НАТО с страните от Западните Балкани е основен фактор за стабилността и просперитета на нашия район и напъните на България в тази тенденция ще бъдат продължени по време на Словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз през втората половина 2021 година.

По думите на Румен Радев „ националното помиряване, насърчаването на политическия разговор и построяването на връзки на добросъседство на Балканите нямат опция и са наложителни стъпки за постигането на прогрес в процеса на европейска интеграция “.

„ Освен сред страните от района, националното помиряване би трябвало да се случи и във вътрешен проект за всяка обособена страна в Югоизточна Европа “, акцентира още българският президент. Румен Радев поздрави Борут Пахор за неговата самодейност за основаването на Паметник на жертвите от всички войни в Словения и за проявената воля за нейната реализация. „ Деполитизирането на историята би трябвало да се случи, с цел да не служи тя още веднъж на користни ползи, да не се употребява за предумишлено разделяне на обществото и да не въздейства отрицателно върху актуалните публични процеси “, акцентира още Румен Радев.

И двамата президенти откроиха нуждата дебатът за бъдещето на Европа да докара до построяването на сигурен, взаимен и мощен Европейски съюз. Според българския държавен глава Европа е изправена преди доста външни провокации, само че най-значителни са точно тематиките, свързани със способността на Европейски Съюз да резервира единството и солидарността и да върне доверието в способността на европейските институции да вземат решение проблемите на жителите. “Европейските жители могат да бъдат приобщени към Европейски Съюз единствено в случай че институциите концентрират работата си върху техните проблеми, а не върху самите себе си “, акцентира Румен Радев. Държавният глава добави, че по-малките страни в Европейски Съюз би трябвало да могат да вземат участие доста по-активно както във образуването на общите европейски политики, по този начин и в общите планове, ориентирани към индустриална, научна и икономическа интеграция.

Като положителна наклонност в връзките на България и Словения беше откроено повишаването на двустранния стокообмен, който надвишава 400 млн. евро, както и на туризма. Във водената от българския президент делегация в Словения са включени представители на над 30 български компании, както и представители на институциите насърчаващи контактите сред бизнеса, които участваха в Словенско-български бизнес конгрес в столицата Любляна.

Отличното съдействието на България и Словения в региона на енергетиката основава предпоставки за доста по-активен разговор в тази област, беше посочено от Румен Радев и Борут Пахор. Българският президент удостовери поддръжката на страната ни за плановете, които водят до енергийна диверсификация в нашия район, за реализиране на по-висока сигурност в доставките на енергийни запаси и на по-изгодни цени за потребителите.

Перспективите за разширение на двустранните контакти и обмена в региона на образованието и науката също бяха разисквани по време на срещата на двамата президенти. “Трябва да създадем по този начин, че на Балканите да имаме повече просветителни благоприятни условия и научният продан в района да е с високо качество, с цел да може младежите да не търсят реализация отвън нашите страни, а да осъществят своя голям потенциал точно в нашия регион”, уточни Румен Радев. Президентът Борут Пахор удостовери интереса на Словения за задълбочаване на връзките сред двете страни в областта на науката, образованието и културата.

По-рано денем президентът Румен Радев и неговата брачна половинка Десислава Радева бяха посрещнати с публична гала от словенския държавен глава Борут Пахор и брачната половинка му Таня Печар.

В рамките на формалното си посещаване в Словения българският президент организира срещи и с министър-председателя Мариан Шарец и с ръководителя на Народното събрание Деян Жидан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР