България и Румъния ще влязат официално в Шенгенското пространство на

...
България и Румъния ще влязат официално в Шенгенското пространство на
Коментари Харесай

Как ще се отрази на туризма влизането на България и Румъния в Шенген?

България и Румъния ще влязат публично в Шенгенското пространство на 31 март. Публикуваме с редакция материал на Euronews Travel, който проучва какви промени ще настъпят в България и Румъния в областта на туризма след присъединението им към Шенгенското пространство.

 

На 31 март България и Румъния публично ще се причислят към Шенгенската зона, която разрешава свободно придвижване сред страните членки с общо население от 400 милиона жители.

Макар че и двете страни са членки на Европейския съюз от 2007 година, техните жители към момента са задължени да демонстрират паспорти при влизане в други страни от Европейски Съюз, за разлика от тези на множеството от останалите европейски страни.

През 2024 година граничният надзор за България и Румъния ще бъде банален и евентуално това ще докара до промени и в други сфери, предвиждат от Euronews Travel.

Отбелязва се, че Хърватия е получила рецензии от туристите поради навсякъде повишение на цените след влизането си в Шенгенското пространство.
 Letishte Airport Putuvane Put Pixabay
Илейн Уорън е специалист по пътувания и създател на блога The Family Cruise Companion.

Тя се надява, че присъединението на България и Румъния към Шенгенската зона няма да докара до непосреден растеж на цените, което може да отблъсне евентуалните туристи.

„ Засилената конкуренция може да балансира всяка наклонност за прекомерно внезапно повишение на цените в най-посещаваните места. При състояние че пасажерите могат елементарно да съпоставят цените в другите страни, хотелите и доставчиците на други услуги ще желаят да останат конкурентни във връзка с цените “, споделя тя пред Euronews Travel.

Изглежда обаче, че е прекомерно рано да се каже какво тъкмо може да се случи.

„ Възможно е въпреки всичко някои разноски последователно да се уеднаквят сред страните от Шенген. Но като цяло комбинацията от резултати – повече гости, само че и по-ожесточена конкуренция – допуска, че въздействието върху цените няма да бъде толкоз изразено. Популярните места може да отбележат непретенциозно нарастване, до момента в който селските региони и потребителските цени ще бъдат подложени на напън за понижаване “, прибавя Уорън.
Не можем да отречем, че присъединението към Шенген може да даде голяма сила на туризма в Румъния и България. Техните стопански системи ще получат обилни нови благоприятни условия. Ще бъде забавно да забележим по какъв начин ще се развият визитите и бизнесът в двете страни през идващите години.
Илейн Уорън, специалист по пътувания

Роберт Блашчик, началник на отдел „ Стратегически клиенти “ в световната финтех компания Conotoxia, споделя пред Euronews Travel, че въпреки евентуалните резултати на идните промени да не са еднопосочни, има вяра както за страните, по този начин и за посетителите:

„ Присъединяването към Шенгенското пространство има много неутрално влияние върху цените в тези страни, изключително първоначално. Незначителното позитивно влияние на намаляването на времето и разноските за авто превоз няма да се усети в началото. В по-дългосрочен проект има наклонност това да се компенсира от по-силното търсене, подтиквано от повишаването на броя на посетителите. Въпреки това въздействието върху туризма е недвусмислено. “

България и Румъния към момента са известни като много “ " откъснати от света “ и рядко посещавани от туристи. Това обаче не значи, че няма какво да предложат на посетителите, отбелязва Euronews Travel.

Независимо дали става въпрос за известния в ТикТок спа център Therme в Букурещ, за перспективните празненство градове на Черно море или за София, оживената българска столица, има доста неща, които притеглят туристите към югоизток.

Лучия Пола е специалист по пътувания и създател на блога за пътувания Viva La Vita.

Тя е почитателка на България и Румъния и се надява, че присъединението към Шенгенската зона ще отвори страните за ново потомство туристи.
 Rilski Manastir Unsplash (1) Рилският манастир „ Свети Иван Рилски “.
„ Нямам самообладание да видя по какъв начин повече пасажери ще открият тези скрити съкровища “, споделя тя пред Euronews Travel, и прибавя, че чака растеж на туризма, което може да докара до по-голяма конкуренция сред доставчиците на туристически услуги, а това значи още по-достъпни благоприятни условия за настаняване и превоз.

Устойчивото пътешестване е доста настояща тематика сега, като туристите все по-често избират по-екологични способи на превоз, с цел да доближат до своите дестинации.

Лучия се надява, че балканските страни ще вземат това поради, когато се пробват да привлекат повече туристи.

„ Посетителите ще имат повече независимост да пътуват със лично движение и да употребяват по-екологични разновидности като влакове и колела. Тази смяна би могла да насърчи по-задълбоченото оценяване на локалните култури и виновните туристически практики, което ще бъде от изгода както за околната среда, по този начин и за локалните общности, които посещаваме “, споделя тя.

Известно е, че строгите и дълги инспекции по границите на страните отвън Шенген отблъсква туристите, които считат, че не си заслужава да си губят времето с това.
Това, което отличава Румъния, е освен естествената ѝ хубост, богатото историческо и културно завещание и гостоприемството, само че и очарователните ѝ села, в които времето като че ли е спряло. За доста от посетителите тези села провокират чувство за Западна Европа от една отминала ера, напомняща за времето отпреди един век или даже за мемоари от детството.
Чезарина Помойнику, създател на Romania Private Tours

Това (опашките по границите) може да се промени – безусловно за една нощ – споделя специалистът по пътувания и съосновател на StayNewEngland.com Майкъл Донован.

„ Когато посетих България при започване на 2000 година, прекосяването на границите беше спънка, която възпря някои независими туристи. Мисля, че след присъединението към Шенген ще забележим повече туристи с раници на гърба в жанр „ Евротрип “, изключително измежду по-младите европейци. Тази демографска група внезапно увеличи потенциала на локалните стопански системи в обособени райони на други страни след тяхното влизане в Шенген “, споделя той пред Euronews Travel.

По-специално Румъния, споделя Майкъл, „ към този момент претърпява подем като гореща точка за културни и авантюристичен пътувания навън. Премахването на граничните инспекции може да изведе нейното неповторимо черноморско крайбрежие и района Трансилвания на същинска международна сцена. “
 Sv Aleksandar Nevski Katedrala Sofia Unsplash Катедралата „ Свети Александър Невски “ в София. Снимка: Георги Калайджиев.
Той, както и други специалисти, предвижда първичен растеж от 15 до 25 % на интернационалните гости в двете страни, който ще продължи да нараства с годините.

„ В по-дългосрочен проект цялостната интеграция евентуално ще увеличи и стандартите в туристическата инфраструктура, тъй че тя да разшири потенциала си за посрещане на повече туристи. Като цяло това е една вълнуваща стъпка за района, която съгласно мен ще усили значително неговата значителност на интернационалната туристическа карта през идващите години “, прибавя Майкъл.

Макар да е ясно, че влизането на страните в Шенгенската зона ще усили туризма и ще поддържа стопанските системи им, има опасения, че свръхтуризмът, който е толкоз публикуван в Европа, скоро може да се трансформира в проблем.

Ритеш Радж, основен действен шеф и основен изпълнителен шеф на CuddlyNest, платформа за резервации за настаняване, счита, че „ влизането в Шенген може да докара до свръхтуризъм в известни дестинации в България и Румъния “.

В известни туристически дестинации като Венеция, Барселона и Малага жителите дават отпор след години на неуважително държание на посетителите.
Цените в Букурещ са много прилични, без значение дали става въпрос за хотел или за бира. В съпоставяне с множеството други европейски столици, Букурещ сигурно не притегля същия брой хора, само че това носи своите преимущества, защото не се усеща препълнен с туристи и пренаситен от тълпи.
Том Бурлет, The Stag Company

Радж се притеснява, че с течение на времето в България и Румъния обаче може да се следи сходна наклонност.

„ Бъдещото покачване на известността на България и Румъния може да докара до скок в цените на настаняването, локалните артикули и услуги, защото нарасналото търсене постоянно води до увеличение на разноските “, показва той пред Euronews Travel, само че прибавя, че това не е предрешено.
 Peles Castle Zamuk Peles Unsplash Замъкът Пелеш, Румъния.
„ Увеличаването на туризма може да подтиква и диверсификацията на дестинациите. По-голямата досегаемост би могла да докара до изследване тук-там, които не са посещавани от туристи, като по този метод изгодите от туризма се разпределят по-равномерно в цялата страна – наклонност, която може да докара до по-устойчив и приобщаващ напредък в туристическия бранш “, изяснява Радж.

Той показва, че салдото сред възходящия туристически интерес и неналичието на съпътстващи отрицателни резултати зависи от управляващите на страните.

„ Успехът значително ще зависи от това какви политики ползват България и Румъния в областта на туризма и по какъв начин ръководят инфраструктурата си в изискванията на повишен брой гости “, споделя специалистът.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР