България и Румъния не са дорасли за Шенген - под

...
България и Румъния не са дорасли за Шенген - под
Коментари Харесай

Австрийският канцлер обвини България, че пропуска много нелегални мигранти към Европа

" България и Румъния не са дорасли за Шенген " - под това заглавие електронният уебсайт на австрийските радио и телевизия разгласява материал за визитата на австрийския канцлер Карл Нехамер в Хърватия, където той е декларирал, че поддържа приемането на Хърватия в Шенгенското пространство, само че отхвърля приемането на България и Румъния.

На конференция Карл Нехамер акцентира, че малко незаконни мигранти идват през Хърватия, до момента в който 40 % от мигрантите минават през Турция, България, Румъния и Унгария. „ Изпитваме извънреден напън от незаконните мигранти, макар че сме вътрешна, а не гранична стана в Европейски Съюз “, означи Нехамер.

Той напомни, че още през 2015 година Австрия е приела и осигурила протекция на доста хора. В момента дава сигурност и протекция на десетки хиляди хора от Украйна. Освен това към този момент са постъпили 95 000 молби за приемане на бежански статут, като доста от хората нямат право на този статут. Според Нехамер най-големият проблем е фактът, че огромната част от идващите са без регистрация. Съществуващата система би трябвало да се промени, заключава Нехамер. Необходима е инструкция за връщане, с цел да е допустимо търсещите бежански статут, които идват от сигурни трети страни, да бъдат връщани по-бързо.
„ Сега дискутираме за разширение на Шенгенското пространство, като в същото време виждаме, че външните граници са незадоволително или въобще не са предпазени, а въпреки това вътрешната гранична отбрана би трябвало да намалее. От наша позиция това няма да е допустимо “, съобщи канцлерът. „ Така не може да се случи разширението на Шенгенското пространство. “

В Загреб австрийският канцлер съобщи, че за разлика от другите две страни Хърватия извършва своите отговорности. „ Ние ще подкрепим пътя на Хърватия към Шенгенското пространство “, цитира ОРФ и добавя, че евентуално още в навечерието на визитата той е смекчил опасността на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер за налагане на несъгласие. „ Тъй като Хърватия е за образец в осъществяването на пограничната защита, не виждам проблем за нея. За страните ще се гласоподава поотделно. “ Карнер не е поискал да вземе отношение: „ В момента преговаряме интензивно “, е сбитото му изказване.

Австрийската информационна организация АПА е разбрала от добре осведомени източници в Любляна, че изказванията на Нехамер са били посрещнати със удовлетворение и в Словения, защото от години Словения се бори за повдигане на граничните контроли с аргумента за най-малък миграционен напън.

Хърватският му сътрудник Пленкович е уверил Нехамер, че неговата страна схваща загрижеността и проблемите в Австрия поради огромния брой търсещи статут на бежанци. Но дружно двамата държавници са открили, че тези хора не идват в Австрия през Хърватия. Съвместни ще бъдат и напъните им за усилване на контролите по външните граници на Европейски Съюз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР