България и Румъния могат заедно да влязат в еврозоната, заяви

...
България и Румъния могат заедно да влязат в еврозоната, заяви
Коментари Харесай

Дан Шомон: България и Румъния заедно да въведат еврото

" България и Румъния могат дружно да влязат в еврозоната ", съобщи Дан Шомон - бизнес съветник и политически специалист, управлявал акцията на президента Барак Обама, по време на конгрес “Еврозоната и бизнесът - преимущества и провокации ”, проведен от Съюза за стопанска самодейност.
" България и Румъния би трябвало да назначат едно лице, което да дава отговор за влизането в еврозоната, влизането в Шенген и за облекчение на визовия режим със Съединени американски щати и двете страни да работят взаимно за всичко това ", сподели още Дан Шомон.
Той изясни, че бизнесът в Съединени американски щати няма доста опит да работи с българския лев и румънската проливам и се тормози да прави вложения в страни с непозната валута. Затова износът на България са Съединени американски щати е доста по-малък в сравнение с износът на страните от еврозоната.
" Вече е направен напълно нов закон за Българска народна банка, с който да осъществим всички условия за влизане в еврозоната ", сподели подуправителят на Българска народна банка Илия Лингорски.
Законът е в развой на консултация с Европейската централна банка и ще влезе в действие от деня на влизането ни в еврозоната.
" Няма подозрение, че България ще влезе в еврозоната при настоящия закрепен курс от 1,95583 лева за едно евро ", сподели още Илия Лингорски. За това има решение на Народното събрание и този курс е записан във всички публични документи, изясни той.
Като част от техническата подготовка за приемане на еврото за национална валута е въвеждането на незабавни банкови преводи. Тези преводи към този момент се оферират за 90% от банковите сметки и действително стават за 10 секунди, изясни Илия Лингорски.
Подготвя се и специфичен закон за въвеждане на еврото. През първия един месец от датата на въвеждане на еврото левът и еврото ще бъдат в послание по едно и също време, като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство, планува планът. След приключването на този един месец еврото ще остане единствената валута в страната ни. През първите шест месеца от въвеждане на еврото обмяната на банкноти и монети от левове в евро ще става без такса в банките и “Български пощи ” ЕАД, а обмяната им при Българска народна банка ще бъде безвъзмездна безсрочно. В плана на закон за въвеждане на еврото ще бъде заложен принцип за отбрана на потребителите, с който се подсигурява, че превалутирането на цени и други стойности от левове в евро няма да сложи потребителите в по-неблагоприятно финансово състояние, в сравнение с биха били, в случай че еврото не е било въведено. Основно контролът върху търговците ще бъде осъществяван от Комисията за отбрана на потребителите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР