България и Румъния дадоха нова обща заявка за изграждането на

...
България и Румъния дадоха нова обща заявка за изграждането на
Коментари Харесай

България и Румъния отново дадоха обща заявка за трети мост над Дунав

България и Румъния дадоха нова обща поръчка за построяването на трети мост над р. Дунав. Предстои подписването на съглашение сред двете страни. В различен документ страните ще регламентират уговорките си за осъществяване на проекта Fast Danube, обвързван с удълбочаването на река Дунав и свободното напредване на артикули през нея.

Планът е новият трети мост да бъде построен при Русе - Гюргево. Договорката е реализирана по време на среща сред служебният транспортен министър Христо Алексиев и румънския му колега Сорин Гриндияну в Букурещ. Двете съглашения с ясни задания и съответни периоди за осъществяване на другите стадии ще бъдат подписани „ в най-скоро време “, показват от пресцентъра на отрасловото ведомство.

Това е следващата поръчка, която двете страни дават за построяването на мост по река Дунав. Припомняме, че още през март някогашният районен министър Гроздан Караджов разгласи, че през април двете страни най-сетне ще подпишат съглашението за създаване на „ Дунав мост 3 “. Тогава Караджов заяви, че третият мост ще бъде построен точно при Русе. До подписването на съглашението обаче по този начин и не се стигна. Всъщност някогашните ръководещи имаха амбициозни инфраструктурни хрумвания, които включваха построяването на пет моста по река Дунав. След извършени срещи с Румъния обаче стана ясно, че удълбочаването на реката е приоритет за северната ни съседка. 

Сега служебният министър Христо Алексиев и Сорин Гриндияну са безапелационни, че строителството на нови мостове, удълбочаването на Дунав, фериботната съгласуваност и усъвършенстваното прекосяване през граничните пунктове би трябвало да бъдат обсъждани като един общ стратегически приоритет с няколко плана в него. Вицепремиерът Алексиев сложи пред своя сътрудник и въпроса за модернизацията на жп сектора Крайова – Калафат, който е продължение на жп линията от „ Дунав мост 2 “ в румънска територия.

В средата на октомври двамата вицепремиери възнамеряват обща среща в Брюксел, на която ще показват дружно план за финансиране на идната фаза от Fast Danube и „ Дунав мост 3 “.

Двете страни са се договорили да работят и по останалите планове за създаване на мостове сред двете страни, според подписаното съглашение от 2019 г. 

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР