България и Република Македония ще организират съвместни чествания на общи

...
България и Република Македония ще организират съвместни чествания на общи
Коментари Харесай

Какво пише в договора за добросъседство с Македония?

България и Република Македония ще провеждат взаимни празнувания на общи исторически събития и персони, а взаимна експертна комисия ще работи за обективното пояснение на историческите събития. Това планува планът на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни, който следва да бъде подписан в Скопие.

Проектодокументът, оповестен от Министерство на външните работи планува също двете страни да не предявяват териториални искания една по отношение на друга, както и да не позволяват на своя територия вражески дейности, ориентирани против другата страна.

Какво си споделиха задочно Борисов и Нинова за Македония?

Съвместната експертна комисия по исторически и просветителни въпроси, която би трябвало да способства за обективното, основаващо се на достоверни и учредени на доказателства заключения за научно пояснение на историческите събития ще бъде основана до три месеца след влизането в действие на контракта за добросъседство, а съставът на комисията ще е на паритетен принцип.

Пред държавните управления на двете страни комисията ще показва годишни отчети за своята работа. България и Македония ще провеждат взаимни празнувания на исторически събития и персони, като те ще бъдат ориентирани към подсилване на добросъседските връзки в духа на европейските полезности, е записано още в проектодоговора. Документът регламентира, че нито една от страните няма да подхваща и поддържа вражески дейности, ориентирани против другата страна. Двете страни се ангажират да не позволяват на своя територия организации и групи да правят подривни, сепаратистки и нарушаващи спокойствието и сигурността на другата страна действия.

Македония сменя учебниците по история. Чий цар ще бъде Самуил?

България и Република Македония нямат и няма да предявяват териториални искания една по отношение на друга, написа още в контракта. Република Македония удостоверява, че нищо от нейната Конституция не може и не би трябвало да се пояснява, че съставлява или ще съставлява основа за интервенция във вътрешните работи на България, за отбрана на статута и правата на лицата, които не са жители на Република Македония. В рамките на три месеца от влизането в действие на контракта, България и Македония ще учредят Съвместна междуправителствена комисия, която ще се съпредседателства от министрите на външните работи на двете страни. Комисията ще организира срещи един път годишно и ще следи за ефикасното използване на контракта.

Комисия ще обяснява обективно общата история на България и Македония

Договорът за добросъседство сред България и Македония планува още съдействие в региона на европейската и евроатлантическата интеграция, съдействие на равнище локални управляващи, обезпечаване на необятно придвижване на артикули, услуги и капитали и разширение на туристическия продан.

Договорът е неопределен, като може да  бъде променян единствено с писменото единодушие на двете страни. Всяка една от страните може да приключи контракта едностранно, като уведоми за това документално другата страна. В подобен случай договорът ще престане да работи една година след приемането на уведомлението.

Правителството утвърди текста на контракта с Македония

Очаква се Договорът за добросъседство да бъде подписан на 2 август в Скопие по време на честванията на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.  

  По тематиката България и Македония ще изградят железопътна връзка сред София и Скопие Правителството утвърди текста на контракта с Македония Комисия ще обяснява обективно общата история на България и Македония
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР