България и още 22 държави от ЕС подписаха документ за

...
България и още 22 държави от ЕС подписаха документ за
Коментари Харесай

Страните в ЕС се договориха за европейска отбрана

България и още 22 страни от Европейски Съюз подписаха документ за обособяването на европейската защита, заяви Съветът на Европейски Съюз. Предвижда се участващите в самодейността страни да приготвят взаимни разработки и да реализират тясно съдействие в региона на защитата и сигурността.

Освен нашата страна, документът бе подписан от Австрия, Белгия, Чехия, Хърватия, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция. Присъединяването на останалите страни от Европейски Съюз е допустимо във всеки миг - по този начин, както бе подходено с обособяването на европейската прокуратура, напомнят международните организации.

Предстои Съветът на Европейски Съюз да утвърди подписания документ. Проектите по самодейността следва да имат утвърждението на участващите страни. Предвижда се плановете да обзет областите на ученията, развиването на качества и готовността за деяние в защитата. Постигането на съглашение за европейска защита е част от напъните на Германия и Франция за укрепване на общността след излизането на Англия. 23 от общо 28 страни-членки на Европейския съюз дадоха зелена светлина на плана.

Министрите на външните работи и министрите на защитата на 28-те разискаха напредъка в осъществяването на Глобалната тактика на Европейски Съюз в региона на сигурността и защитата. Дискутираха и опциите за по-нататъшно развиване на съдействието с НАТО, в това число в региона на битката с тероризма. България приветства подхванатите стъпки за осъществяване на Глобалната тактика посредством стартирането на ПСС. Трябва да развием тази самодейност по допустимо най-прозрачния, изчерпателен и упорит метод, с цел да допринесем за повишение сигурността на Европейски Съюз и да спомагаме за усилването на качествата на НАТО, съобщи в изявлението си министър Екатерина Захариева.

Министрите на външните работи разискаха подготовката на идната на 29-30 ноември 2017 година в Абиджан Среща на върха ЕС-Африка, която има за цел да ускори политическите и икономическите връзки сред двата континента. Първите дипломати на Европейски Съюз подчертаха значимостта на провеждането на срещата и показаха поддръжка за водещите тематики в дневния ред - вложение в младежта и основаване на претовареност, мир и сигурност, миграция и други, оповестиха от външното ни министерство.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР