България и Македония смятат да разширят и модернизират граничния ГКПП

...
България и Македония смятат да разширят и модернизират граничния ГКПП
Коментари Харесай

Борисов: Вече се усеща позитивен резултат от подписването на Договора за добросъседство

България и Македония считат да разширят и модернизират граничния Граничен контролно-пропусквателен пункт Станке Лисичково. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в Благоевград по време на формалната гала във връзка Илинденско-Преображенското въстание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Поколения политици проявяваха предпочитание и съумяха. Миналата година подписахме Договора за добросъседство. Самите ние не вярвахме, само че го подписахме. Нещо, което пораждаше не спор, а пердах. Миналата година отидохме дружно на гроба на Гоце Делчев в Скопие, дружно бяхме в Рим. Положихме голяма, само че и тиха дипломация. Тук желая да поздравя и сътрудниците Заев и Ципрас, които поставиха решението на един десетилетен спор ”, означи министър председателят.

Премиерът Борисов изрази задоволство от новия дух на съдействие, който се е настанил трайно в връзките сред България и Република Македония, след подписването на контракта. По думите му към този момент са налице позитивни резултати във връзка с търговията, стокообмена и туристопотока сред двете страни.

Преди церемонията Борисов се срещна на четири очи с премиера на Македония Зоран Заев. По време на срещата беше разисквано и положението на граничните контролно-пропускателни пунктове сред България и Република Македония, опциите за възстановяване на работата им и за откриването на нови.

Договорът ни с Македония повлече крайник за еврочленството на Македония, разяснява Борисов след церемонията във връзка Илинденско-Преображенското въстание.

„ Днес пред паметника на Гоце Делчев показвам мощна признателност за поканата ”. Това съобщи от своя страна министър председателят на Република Македония Зоран Заев, който също акцентира смисъла на подписания сред България и Македония преди година двустранен контракт.

„ Двете страни си подадоха ръце. А България протегна ръка в най-тежкия тогава миг за Македония, когато беше във вътрешнополитическа рецесия. Подадената ръка е на същински другар “, счита Заев.

Премиерът означи, че страната му е пред историческия късмет да влезе в НАТО, както и получи покана за Европейски Съюз. „ С България дружно ще градим мира и стабилността на района. Искам да изкажа признателност на жителите, на премиера Бойко Борисов и на държавното управление за оказаната поддръжка. „ Да бъде безконечен празникът, да бъде безконечна дружбата “, съобщи в словото си македонският министър председател.

Без контракта, който постигнахме с България, нямаше да можем да реализираме контракта с Гърция, както и да получим покана за участие в Европейски Съюз. Нямаше да е допустимо без поддръжката на България и премиера Борисов. С премиера Борисов показахме по какъв начин се гради другарство. Много съм благополучен, че пуснахме хубави послания към цяла Европа. Македония е пълновръстен член на Европейски Съюз, добави Заев след церемонията за годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР