България и Австрия споделят общи приоритети в дневния ред на

...
България и Австрия споделят общи приоритети в дневния ред на
Коментари Харесай

Радев: ЕС ще се раздели още повече без реална икономическа и социална конвергенция

България и Австрия споделят общи цели в дневния ред на Европейския съюз, които ще бъдат отстоявани в поредните ръководи на двете страни на Съвета на Европейски Съюз. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Александър Ван дер Белен, които организираха среща през днешния ден в София. По покана на българския държавен глава, президентът Александър Ван дер Белен е на публично посещаване в страната ни. Това е третата среща сред държавните глави на България и Австрия за последните седем месеца.

Двамата откроиха европейската вероятност на Западните Балкани, миграционната политика и съдействието в Дунавския район, като тематики от основно значение за подсилване на стабилността и поощряване на икономическия растеж в Централна и Източна Европа. Австрия цени високо постигнатото от България за защитата на външните европейски граници и поддържа присъединението на страната ни към Шенген, удостовери Александър Ван дер Белен. Двамата президенти бяха единомислещи, че е нужна смяна в европейската миграционна политика, която да сътвори повече благоприятни условия за икономическо развиване и обществена интеграция в страните на генезис на мигрантите и да ограничи миграционния напън към Европа.

Общата политика за сигурност и защита, Постоянното структурирано съдействие /ПЕСКО/ и Европейският фонд за защита бяха откроени като нови ефикасни механизми за повишение на сигурността на жителите и европейската интеграция на България. Президентът Радев прикани и за пълноценното потребление на капацитета на по-малките държави-членки в Европейски Съюз при построяването на общата отбранителна промишленост.

" Но без кохезия, без действителна конвергенция ние рискуваме да се задълбочи разделянето вътре в Европа. Това е неприемливо, тъй като в такава обстановка защитата и сигурността губят своя смисъл. Затова България е на позиции, че последното нещо, което може да се понижи, това са средствата за кохезия ", акцентира още Румен Радев. Президентът добави, че европейските средства имат своето надълбоко значение, в случай че в действителност се изразходват по верния метод. И в случай че бъдат въведени условия за обвързването на европейските фондове със спазването на правилата на правовата страна, би трябвало да има и критерии за обективността на оценката. Австрия поддържа присъединението на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване, уточни на срещата президентът Александър Ван дер Белен.

Сътрудничеството на страните от Дунавския район да бъде подкрепено с действително финансиране и основаването на нужните механизми за реализация на общите планове, приканиха двамата държавни глави. По думите на Румен Радев Европейски Съюз би трябвало да ускори поддръжката си към по-слабо-развитите европейски райони, които са на територията на България, точно в района на река Дунав. " Наш народен приоритет е да търсим механизми за тяхното развиване ", добави българският президент. Обща беше и позицията, че реализацията на Дунавската тактика на Европейски Съюз е общ приоритет за всички държави-членки на Европейски Съюз от района на река Дунав.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР