България гостува на Лувъра с изложба "Преславското съкровище и Преслав

...
България гостува на Лувъра с изложба "Преславското съкровище и Преслав
Коментари Харесай

Преславското златно съкровище показват в Лувъра

България гостува на Лувъра с галерия "Преславското богатство и Преслав - средновековна столица на България ", която ще бъде открита публично в Париж на 30 юни, в зала 6 на крило "Ришельо ". Експозицията е отдадена на Първото българско царство и в нея вземат участие 45 паметника от Археологическия музей "Велики Преслав ", Националния исторически музей и от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. Най-голям интерес измежду посетителите несъмнено ще провокира Преславското златно богатство, направено в Константинопол в интервала от края на IХ в. до 971 година, показва доцент доктор Бони Петрунова, директорка на НИМ.
Освен с каменна пластика на здания от Велики Преслав, Националният исторически музей взе участие с любопитен експонат - сребърен позлатен накрайник за колан. Накрайникът има форма на касета, присъща за ранновизантийските коланни обкови от VI-VII в. и за някои старобългарски от VIII-IХ в. Върху лицевата му страна е изобразена водоплаваща птица (вероятно патица) с привързана към шията лента. Мотивът е необятно публикуван в средноазиатското и сасанидското изкуство, откъдето прониква в арабската и византийската елитарна просвета от IX-X в. Семантиката изяснява потреблението на претекста във владетелската идеология, където евентуално въплъщава обновената царска власт. Изображението намира аналог измежду паметниците на Преславското богатство - сребърна апликация с два пауна, с панделка на шията, и измежду птиците със сърцевидни панделки от двустранната преславска огърлица, показва доцент доктор Бони Петрунова, директорка на НИМ.
Куратор на изложбата от френска страна е Яник Дюран, шеф на Департамента на творби на изкуството в Лувъра, а от българска - гл. ас. доктор Андрей Аладжов от НАИМ и Пламен Славов, шеф на Автомагистрала - Велики Преслав. Куратор от страна на НИМ е гл. ас. доктор Мариела Инкова, завеждащ отдел "Археология ". Финансирането е обезпечено от Министерството на културата на България и отчасти от Лувъра. Изложбата ще продължи до 5 ноември.
А на 1 юли в Детския музейно-образователен център към НИМ в София ще се организира ателие по направа на керамични икони от 10.30 до 15.30 ч. под управлението на изтъкнатия преподавател по керамика Иван Чулев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР