България е толкова красива! И дори да сте си мечтали

...
България е толкова красива! И дори да сте си мечтали
Коментари Харесай

Къде може да се разходите за един ден, ако времето е хубаво на Великден?

България е толкоз красива!

И даже да сте си мечтали този Великден да посетите Флоренция, Париж или Виена, само че проектите не са се получили, моментът е съвършен да се възнаградите с малко еднодневно бягство до някоя прелестна българска дестинация.

Няма да повярвате какъв брой прелестни местенца има на нашата дребна, само че богата на история и просвета територия. Ние сме подбрали дестинации, подобаващи за пътешестване, в случай че живеете покрай София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара загора или Русе.

Ето и къде ви предлагаме да се разноските в някои от почивните дни с цялото семейство, в случай че времето е хубаво:

Етъра 

Комплексът е построен през 1964 година и е единствено на 8 км от Габрово. Кротко около него ромоли р. Сивек. Общо музеят разполага с 50 обекта, част от които реставрирани, други открити на терен, а трети пресъздадени от фотоси. Разходката по занаятчийската калдъръмена уличка ще ви разкрие секрети от бита на нашите предшественици. За някои единствено сте чували, а за други даже не сте подозирали. 

Крепостта Баба Вида

Кулите на крепостта Баба Вида (или Бабини Видини кули) се отразяват във водите на Дунав край Видин от стотици години. През това време са станали очевидци на войни, мир и разнообразни управници. Най-отдолу са останките на античния град Бонония. Смята се, че превръщането й в феодален български палат и главните строителни действия са осъществени по време на Второто българско царство. 

 ф iStock

Етъра

Пещерата Проходна

Наричат я пещера, само че тя не наподобява доста на такава, тъй като е извънредно осветена. Проходна има високи сводове и се укрепва от двата огромни отвора на тавана й. Заставайки под тях, няма по какъв начин да не се почувствате " следени " от небето. Приликата им с две отворени очи е изумителна. Местното население даже ги е кръстило " Окната " поради формата, която безпогрешно прилича контурите на разположение. Ако сте гледали кино лентата " Време разделно " по романа на Антон Дончев, то сигурно сте уловили специфичното присъединяване на пещера Проходна. Намира се покрай Враца и Плевен.

Асенова крепост 

Крепостта носи името на цар Иван Асен II, защото той прави по-сериозните архитектурни и укрепителни промени тук. Според множеството историци крепостта е била издигната много по-рано - през втората половина на девети век. Първоначалната й цел е била да свързва Пловдив с Беломорието. Ролята й е била основно стратегическа, като неведнъж е била превземана и постоянно сменяла господарите си. Намира се тъкмо до Асеновград, покрай Пловдив.

 d iStock

Асенова цитадела
 Величествена ода за женствеността и щастието - La Vie est Belle Iris Absolu Edna предлага Величествена ода за женствеността и щастието - La Vie est Belle Iris Absolu
Райско пръскало

Райското пръскало е най-високият водопад на Балканския полуостров и се намира в резерват „ Джандема “. Маршрутът стартира на 4 км. От Калофер, целият е маркиран и постоянно има табели и инструкции, с цел да не дубите ориентировка. Преходът лишава към 3 – 4 часа.

Крепостта Овеч

Крепостта се намира край Провадия, на платото Калето, което има форма на транспортен съд. То обкръжено със скални венци с височина от 11 до 25 метра. Пред входа има твърдина, която посредством 150 метров мост е обвързвана със прилежащото плато Табиите. Изградена е от византийците през 4-и в., само че е потвърдено тракийското наличие още преди тяхната интервенция.

Хотница

Намира се на 14 км от Велико Търново. Дълга е към 1,5 км. Започва от Хотнишкия водопад, един от най-живописните в страната. Задължително вземете камерата си, тъй като гледките мъчно могат да бъдат разказани с думи.

 d iStock

Крепостта Баба Вида
 image2_16x9.png Плутон е в Народоосвободителна въстаническа армия ЕРА: какво да чака всяка зодия през идващите 20 ГОДИНИ На фокус
Скален манастирски комплекс Грамовец

Най-бликото обитаемо място до него е село Кошов. Близо е Русе. Комплексът е ситуиран на левия бряг на река Черни Лом. В скалата се обитават няколко изкуствени пещери. От основата й стартира екопътека.

Късноантична цитадела с. Войвода

Село Войвода се намира на 28 км от Шумен по пътя за град Каолиново. Крепостта е ситуирана на северния скат на могила, която е 1 км отвън селото. Крепостната стена е с грамадни кули с диаметър 18.5 м. Градежът е с присъщата за късната древност смесена зидария. Тухлите извън са оцветени с алена багра, което прави градежа по-внушителен.

Местност Рупите

В местността се намира къщата на баба Ванга. През 1994 година самата тя финансира план за изграждане на храм, наименуван Св. Петка. Зад него се намира гробът на пророчицата. Може да разгледате и къщата-музей на Ванга. Около нея има редки  дървесни и скотски типове, минерални извори и басейни. Легенда гласи, че земята в местността е наситена с особена сила. От църквата можете да видите вкопания в скалата кръст. Той е формиран от мраморни стълби, който символизира пътя на Христос към Голгота.

 d iStock

Рупите

Крепост Калето

В дословен превод от арабски „ Кале “ значи цитадела. Разположена е на рид в центъра на Свищов. От нея се открива красива панорама към града. След изследвания е открито, че хълма е бил населяван много дълго време - до късното средновековие. За това свидетелства метода на изграждане на крепостните стени на външна кула, които най-вероятно са обграждали целия рид. Самата цитадела е датирана от 13-14 век.

Вижте още:
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР