България е страната, в която хората живеят най-нездравословно, показва проучване

...
България е страната, в която хората живеят най-нездравословно, показва проучване
Коментари Харесай

България загива!

България е страната, в която хората живеят най-нездравословно, демонстрира изследване измежду 50 страни в света. 

" За страдание, двигателната и хранителна просвета при нас липсва. Опитваме се да вкараме в учебните заведения час по здраве. Опитваме възрастните хора да ги накараме да се движат и да махнем мантрите, че спортът е единствено за медали и купи. Има потребност от национална осведомителна акция, здравето на нацията е в заплаха. Основният стожер на образованието в тази тенденция е фамилията - персоналният образец, учебното заведение, известни персони, министерствата, президентската институция, медиите ", каза фитнес инструкторът гл. ас. доктор Иван Неделчев в " България заран ".

" Вижте какво става на българските плажове и какво се продава в учебно заведение. България умира здравословно. Забравихме да поддържаме връзка, децата по 7-8 часа дневно са пред телефоните и компютрите. Агресията на пътя се тушира със спорт. Ако не образоваме хората по какъв начин да се хранят, по какъв начин да спят и какъв брой е значима природата - не ни чака нищо положително ", акцентира Неделчев.

Нутриционистът и наш колега Яна Данаилова посочи, че хранителната просвета на българина е извънредно недобра и в нея доминират високо модифицираните храни. Това е тайната на здравословното хранeне - да се храним с оптимално близки до природата храни, които не са минали висока степен на индустриална преправка, означи Данаилова пред Bulgaria ON AIR. 

Според нея високата централизация на рафинирани брашна, захар и сол води до неподходящата статистика България да е водеща страна във всички отрицателни ранглисти.

" Хроничните незаразни заболявания са значително предотвратими, в случай че се управляват 4 основни фактора - нездравословната храна, несъразмерната консумация на алкохол, несъразмерната консумация на тютюн, неналичието на съответна двигателна интензивност ", безапелационна е Яна Данаилова. 

Тя се съгласи с Иван Неделчев, че тактиката за повишение на хранителната просвета би трябвало да бъде на национално и държавно равнище. Превенцията е в пъти по-ефективна от лекуването, обърна внимание нутриционистът. На второ място е фамилията и персоналният образец, удостовери Данаилова.

" Сега сме на Черноморието и няма какво да ядем. Приоритет номер 1 в моето семейство е здравословното хранене, тъй като имам вяра, че храната е основен детерминант за човешкото здраве. Едно дете се нуждае единствено от храна с висока хранителна компактност. Нямаме право да даваме празни калории на децата си. Човек няма потребност от кой знае какъв брой калории. Ако нашата работа е най-вече физическа и в случай че не преяждаме, тогава телата ни ще работят доста по-добре. Истината е в предварителната защита, всекидневно придвижване и просто хранене. Разбира се, съответен сън ", сподели още нутриционистът.

Иван Неделчев добави, че фитнесът е положение на духа, на тялото, на общественото благоденствие. Той посъветва феновете 3 пъти седмично по един час да имат някаква двигателна интензивност. 

" Не е наложително да влизат в силова зала. Нека съобразят тази двигателна интензивност с техните потребности. И в допълнение всеки ден да имат вървене пеш, каране на колело. 10 000 крачки са хигиеничен най-малко. Колкото повече придвижване, толкоз по-добре. Да слезем от колите, в Западна Европа има запушване от колела. Не е срамно да си подготвяме храната у дома и да си я носим в учебно заведение, в университета, на работа ", разяснява още фитнес инструкторът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР