България е страната с най-ниска информационна култура сред населението и

...
България е страната с най-ниска информационна култура сред населението и
Коментари Харесай

Кое убива българите. Евгени Дайнов посочи истината

България е страната с най-ниска осведомителна просвета измежду популацията и липса на умения за инспекция на обстоятелствата. Вярата в теории на конспирацията, подправени вести и замяна на обстоятелствата се трансформира освен в препъни камък за икономическото развиване на страната, само че и в заплаха за националната сигурност.

Това коментира Евгени Дайнов в " Дойче веле "

" Имаш свободата да имаш лична гледна точка; нямаш обаче свободата да имаш лични обстоятелства ". Не можеш против обстоятелството, че Хитлер атакува Полша през 1939 година, да изкараш " собствен "  алтернативен факт, че Полша е нападнала Хитлер. Не можеш да твърдиш, че Русия не е нападнала Украйна на 24 февруари 2022 година. Не можеш да твърдиш, че украинците са " нацисти ", откакто в Украйна съществува многопартийна народна власт с законни избори, а не - една партия с всесилен фюрер от горната страна.

Стриктното разделяне на обстоятелства от отзиви е отново въпрос на прецизна самодисциплина. Никой британски публицист, през 19-и и доникъде на 20-и век, не може да си разреши да мине без такава самодисциплина, защото тя е мярата за джентълменство. Ако минеш границите, в случай че смесиш нещата, клубовете, в които членуваш, ще те разгласят за не-джентълмен и кариерата ти свършва. Едва във втората половина на 20-и век се появява " жълтата преса ", в която всичко е размито и даже треторазряден оракул от Манчестър ще намира своите 15 минути популярност в някой таблоид.

С развиването на публицистиката се развива и относително новият род " коментар ". Той интерпретира новините, които са учредени върху стриктно тествани обстоятелства. Едва след единодушието по обстоятелствата идва стадият на тяхното пояснение. Ярък притежател на този род става вестник " Гардиън ". През 1921 година, по случай стогодишнината от неговото учредяване, тогавашният му основен редактор, писателят С.П. Сноу, прави разграничението сред коментар и репортаж: " Коментарите са свободни; само че обстоятелствата са свещени ".

Дезинформацията е световно събитие, само че в България тя се натъква на изключително възприемчива аудитория. Това важи и за пропагандата на Кремъл, която в България намира доста удобна почва, пишат две задгранични издания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР