България е сред десетте държави, които са дали най-много помощ

...
България е сред десетте държави, които са дали най-много помощ
Коментари Харесай

България е сред държавите, които са дали най-много помощ за Украйна като дял от БВП, показа доклад

България е измежду десетте страни, които са дали най-вече помощ за Украйна като дял от брутния вътрешен артикул (БВП). Това е умозаключение на, което се базира на на Института за международна стопанска система в Кил, Германия.

На първите места по помощ за Украйна като дял от Брутният вътрешен продукт са балтийските страни - Естония (1.07%), Латвия (0,98%) и Литва (0,65%). Следват Полша (0,65%), Съединени американски щати (0,37%) и Норвегия (0,36%).

България е последваща с помощ, изчислена на 0,36% от Брутният вътрешен продукт за 2021 година (който по данни на Световната банка е 80,2 милиарда долара). За стройността на помощта, предоставена от София на Киев, е взета оценката на българското Министерство на защитата от края на 2022 година Тогава институцията заяви, че България е предоставила помощ в размер на 448 млн. лв.. В тази помощ влизат филантропични доставки, каски и бронежилетки.

Военната помощ, предоставена от страната след решение на Народното събрание, е взета настрана. Тя по думите на депутати от 48-ото Народно заседание е в размер на 20 млн. лв. . Към изчисленията е добавена и обособена пратка филантропична помощ през цялото време на войната в размер на към 1,4 млн. лв. .

Така общата помощ на България за Украйна е в размер на към 470 млн. лв..

По отношение на военната помощ, най-голяма като безспорен размер дават Съединени американски щати. От края на януари 2022 година до края на януари 2023 година те са дали оръжия и муниции за 46,6 милиарда $. Англия е дала помощ в размер на над 5 милиарда $. Трети е Европейският съюз, който през общия си бюджет е дал към 3,3 милиарда $ за военна помощ. Европейски Съюз обаче е поел ангажимент да даде най-голяма финансова помощ за Украйна.

На първата годишнина от началото на съветската военна експанзия против Украйна западните сътрудници на Киев дълго, колкото е належащо.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР