България е сред близо 60 държави от цял свят, подкрепили

...
България е сред близо 60 държави от цял свят, подкрепили
Коментари Харесай

България се обяви за пълно, незабавно и безусловно изтегляне на руските сили от Украйна

България е измежду близо 60 страни от целия свят, подкрепили в Организация на обединените нации, осъждащо съветската инвазия в Украйна. То е подписано и настрана от името на Европейския съюз, в който членува България. Съобщение на министерство на външните работи на този акт в деня, когато се навърши половин година от най-голямата война в Европа от над 70 години, няма.

Президентът на Украйна приказва по видео връзка пред Съвета за сигурност, което Русия се опита да провали, само че бе изолирана - всички страни членки на Съвета утвърдиха чуването на Володимир Зеленски и единствено Китай се въздържа. В изявлението си той заяви, че в Деня на независимостта на страната му съветска ракета е умъртвила 22 души на дребната гара Чаплине, на която е бил запален и пътнически трен.

На съвещанието съветският непрекъснат представител Василий Небензя съобщи за следващ път, че " специфичната военна интервенция " има за цел " денацификация и демилитаризация " на Украйна, с цел да бъдели отстранени " очевидните " закани за сигурността на Русия. Западните страни отхвърлят сходни пояснения и считат, че нахлуването е завоевателна война, движена от имперски упоритости.

 Разрухата след детонацията в Чаплине.
Разрухата след детонацията в Чаплине.

Ето текста на изказването " по отношение на шест месеца пълномащабно навлизане на Русия в Украйна ":

" Днес се навършват шест месеца от началото на непровокираната, пълномащабна и противозаконна инвазия на Русия в Украйна. Припомняме безапелационните изводи на Общото заседание на Организация на обединените нации, че експанзията на Руската федерация против Украйна е нарушаване на Устава на Организация на обединените нации, което визира освен народа на Украйна, само че и милиони хора по света. Изразяваме страдание за неуспеха на Руската федерация да извърши резолюциите A/ES/11-1 на Общото заседание на Организация на обединените нации от 2 март 2022 година и A/ES/11-2 от 24 март 2022 година, както и за неспазването на правно обвързващата заповед на Международния Съд от 16 март 2022 година, по-специално неспособността ѝ да приключи неотложно потреблението на мощ против Украйна.

Всички страни имат обвързване според член 2 от Устава на Организацията на обединените народи да се въздържат в своите интернационалните връзки от опасност или потребление на мощ против териториалната целокупност или политическа самостоятелност на която и да е страна и да позволяват своите интернационалните разногласия с мирни средства. Нито едно териториално придобиване вследствие на опасност или потребление на мощ не се признава за законно. Призоваваме Руската федерация да спре цялостното си неуважение на отговорностите си по интернационалното право, в това число Хартата на Организация на обединените нации, интернационалното филантропично право и интернационалното право за правата на индивида.

Днес удостоверяваме нашата взаимност с народа на Украйна, отдаваме респект на всички, които са пожертвали живота си за независимостта на Украйна и показваме дълбокото си състрадание и съболезнования на фамилиите на жертвите на продължаващата експанзия против Украйна.

Ние осъждаме най-категорично продължителните ракетни удари от съветските въоръжени сили на територията на Украйна, които неведнъж поразиха жилищни региони и гражданска инфраструктура, което докара до пострадвания, разселване и гибел на хиляди цивилни по време на пълномащабното навлизане в Украйна.

Ние оставаме ангажирани със суверенитета, независимостта, единството и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници, разпростряли се до нейните териториални води. Днес още веднъж повтаряме настояването си за неотложно преустановяване на военните дейности от страна на Руската федерация против Украйна, на всички офанзиви, ориентирани против цивилни жители и гражданска инфраструктура, и цялостно, неотложно и абсолютно евакуиране на съветските сили и военна техника от територията на Украйна. "

Изявлението е подписано от: Албания, Андора, Австралия, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Канада, Колумбия, Хърватия, Република Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Гърция, Гватемала, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Япония, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Маршалови острови, Монако, Черна гора, Холандия, Нова Зеландия, Северна Македония, Норвегия, Палау, Полша, Португалия, Република Молдова, Република на Корея, Румъния, Сан Марино, Сингапур, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Украйна, Федералните щати на Микронезия, Обединеното кралство, Съединените щати и Европейския съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР