България е подновила предложението си да охранява въздушното пространство на

...
България е подновила предложението си да охранява въздушното пространство на
Коментари Харесай

Теодора Генчовска: Предложихме на РСМ при необходимост да евакуираме екипа им Украйна

България е възобновила предлагането си да охранява въздушното пространство на РСМ и е предложила при предпочитание от страна на югозападната ни съседка и при нужда да евакуираме и северномакедонския екип в Украйна. Това съобщи на брифинг външният министър Теодора Генчовска.

Тя акцентира, че разговора с Република Северна Македония е рестартиран. Очакваме да има надграждане с резултати по политиките, с амбициозните проекти на целия Министерски съвет, чакаме съответни резултати, добави външният министър.

Към момента няма изявено предпочитание за евакуация на българите в Украйна, повтори външният министър Теодора Генчовска за настоящата обстановка с напрежението НАТО-Русия. Плановете за логистика при нужда, обаче са разисквани с държавите-членки на Европейски Съюз и могат да се осъществят при потребност.

По думите на Генчовска вчерашната полемика в Народното събрание е била доста потребна. Повдигната е доста значима тематика за създаване на лични отбранителни качества на България, с цел да имаме самочувствие като страна-член на НАТО.

Снощи генералният секретар на НАТО даде брифинг и осведоми че НАТО е връчил своите оферти на Русия предхождани от оферти на Съединени американски щати. Идеята е да се продължи разговора в съвета НАТО -Русия за деескалация на напрежението, набелязването на ограничения за понижаване на риска и по-отговорно държание в дейностите на двете страни.

След съвета по външни работи на Европейски Съюз е реализирана единна позиция за реализиране на деескалация на напрежението и разрешаването на рецесията с дипломатически средства. Планирана е обща задача за сигурност и защита в Украйна, както и посещаване на външните министри на Европейски Съюз в Киев.

Министрите на външните работи и на защитата на Украйна ще бъдат поканени за присъединяване в съвещанията на препоръките външни работи и по защита на Европейски Съюз през февруари.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР