България е нарушила задължението си да опази живота на млада

...
България е нарушила задължението си да опази живота на млада
Коментари Харесай

ЕСПЧ: България не е опазила живота на жертва на домашно насилие


България е нарушила задължението си да опази живота на млада жена, убита от нейния брачен партньор в центъра на София през лятото на 2017 година Това е записано в решение на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) от през днешния ден, заяви Българският хелзинкски комитет.

„ Въпреки че управляващите са разполагали с задоволително сведения, че брачният партньор неведнъж е заплашвал жена си с ликвидиране, поради желанието ѝ да го напусне, те не са подхванали дейности, с цел да предотвратят убийството “, написа още в решението.

Това е първото сходно решение против България след влизането в действие на Закона за отбрана от домашно принуждение през 2005 година и прави обстоен обзор на всички пропуски в системата за отбрана от домашно принуждение.

От Българският хелзинкски комитет допълват, че жалбата пред Европейски съд по правата на човека е подадена от майката и двете дъщери на убитата с недоволства по член 2 от Европейската Конвенция за правата на индивида - право на живот и по член 14 - право на отбрана от дискриминация.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР