България е на последно място на Балканите в областта на

...
България е на последно място на Балканите в областта на
Коментари Харесай

България е на последно място на Балканите в опазването на пещерите

България е на последно място на Балканите в региона на опазването на пещерите. Има нужда от законодателство за опазването им, обявиха спелеолози в границите на конференция във връзка отбелязването на 90-ата годишнина на проведеното пещерно дело в България.
Многобройни са случаите на заличаване на карстови формирания. В едни от най-красивите пещери в България сталактитите и сталагмитите са изпочупени, обявиха спелеолозите. Дейностите в някои каменни кариери също водят до заличаване на карстовия ландшафт. В резултат на тази човешка активност има заплаха да се изгубят скъпи естествени мостри, подчертаха те.

Председателят на Българския туристически съюз Алексей Стоев съобщи: " Карстовите територии са подложени на разрушителен обир. Ако отидете в една компания, която предлага инертни материали, ще видите голямо количество изкъртени камъни от карстовите територии, които са прилежащи на пещерите ".

Пещерите са затворени екосистеми и доста организми живеят единствено в една пещера, те са неповторими и проучването им има забележителен принос за науката, подчертаха спелеолозите. Според тях България заема почтено място в интернационалната общественост в тази област. Необходим е закон за опазването на пещерите, акцентира Алексей Жалов - ръководител на Балканския спелеоложки съюз:

" Трябва да има органи, което законът би трябвало да планува, които да наблюдават и да глобяват. Обществото да се запознае и да си сътвори посредством обучение познание за пещерите - за тяхната естествена, естетическа и културна стойност, какво те съставляват, какво ни дават, какъв брой са скъпи за нас ", добави той.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР