България е на първо място по внезапната сърдечна смърт в

...
България е на първо място по внезапната сърдечна смърт в
Коментари Харесай

България е първа по внезапна сърдечна смърт в Европа

България е преди всичко по неочакваната сърдечна гибел в Европа. Това стана ясно по време на конференция във връзка старта на осведомителна акция, отдадена на неочакваната сърдечна гибел, проведена от Сдружение по кардиостимулация и електрофизиология.
Според статистиката единствено един от 10 пациенти, страдащи от синдрома на неочакваната сърдечна гибел може да доближи жив до болничното заведение. Хората, които са застрашени от неочаквана сърдечна гибел са разграничени на две съществени групи - пациенти, при които съществуват съществени рискови фактори (наличие на камерни аритмии, камерна тахикардия - повишен темп на сърцето), само че не са имали събитие, обвързвано с изява на животозастрашаваща аритмия, отбелязва Нюз. бг.

Втората - по-малка група, е от хора, които към този момент са претърпяли сърдечна гибел. За тях вероятността да загинат в околните две години е от порядъка на 15-20%. Единственото лекуване с потвърдена изгода е слагането на кардиовертер-дефибрилатор. Терапията с него понижава ритъмната и общата сърдечна смъртност сред 30% и 40%.

Д-р Васил Трайков - ръководител на сдружението, уточни, че за предходната година вградените пациенти са 132 души. В Европа приблизително вградените са 97 на един милион.

За да доближи средноевропейските равнища в България с това лекуване би трябвало да бъдат обхванати най-малко 300 души на година. За да бъде изцяло реинбурсирано лекуването с кардиовертер-дефибрилатор нужната сума възлиза на 1,2 млн. лева

В момента електронното устройство, което защищава сърцето от патологични аритмии и работи, сходно на въздушна възглавница на автомобил, се реинбурсира отчасти от НЗОК. Касата заплаща 6 000 лева Цената на устройството варира сред 10 и 14 хиляди лв.. Останалите средства се доплащат от пациента. За да бъде осъществена и първична профилактика на пациентите, за които има открити фактори, които биха довели до неочаквана сърдечна гибел е належащо да бъдат вградени към 600 пациента годишно.

Леталният излаз при неочаквана сърдечна гибел е по-голяма от тази от инсулт, рак на гърдата, рак на белия дроб - взети дружно. Според проучване в Съединени американски щати лекуването с кардиовертер дефибрилатора е стопански по-изгодно. То е животоспасяващо лекуване. Медикаментозното лекуване може да е с по-големи разноски в сравнение с с такова устройство.

Така в Съединени американски щати за лекуване с устройства се разходват 2,3 млн. $, а за медикаментозно лекуване със стенд или байпас средствата са сред 8-10 милиона $. Ние сме единствената страна в Европа, която не реинбурсира изцяло лекуването с устройството. 100% му реинбурсация е обезпечено в страни като Сърбия, Македония и Унгария.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР