България е на 21-во място по четене в ЕС. В

...
България е на 21-во място по четене в ЕС. В
Коментари Харесай

Кои са най-четящите нации и къде сме ние

България е на 21-во място по четене в Европейски Съюз. В изследването са включени 28 страни.


Около 20% от пълнолетните български мъже /или съвсем всеки пети българин/ и 30% от българските дами /всяка трета/, са прочели най-малко 5 или повече книги през предходната година. Това демонстрират данни от разбор на Евростат, отдаден на културните привички на европейците и по-специално четенето на книги, осведоми БГНЕС.

По този индикатор страната ни е на 21-ва позиция от 28 вероятни, при междинни данни - 42 % четящи дами в Европейски Съюз и 30 % - мъже.

Според проучване, оповестено на уеб страницата на Асоциация " Българска книга ", профилът на " четящия българин " е: просветен и живеещ в столицата или по-голям град. Четящият българин е най-вече в дейна трудова възраст, с по-висок обществен статус, с по-високо обучение и приходи и с по-престижни професионални занимания.

Аудиторията на нечетящите българи се образува най-вече от непревилигированите и уязвими групи: в по-малките села и градове, по-възрастни, по-необразовани, с ниски приходи, работещи неквалифициран труд.

 Снимка 236902

Според проучването - четенето на книги се явява трето по степен занятие на българите в свободното време, като на първа позиция е гледането на телевизия /95 процента/, а на втора позиция - сърфирането в интернет - над 50 %.

Изследването на Евростат установи, че най-вече се чете в Швеция - приблизително 78 % от дамите и 54 % от мъжете, при междинни индикатори в Европейски Съюз - 30 % четящи мъже и 42 % - четящи дами.

Други страни, в които са регистрирани най-вече фенове на книгата са: Холандия - 66 % дами и 38 % мъже, Дания и Англия - по 62 % дами и 38 % мъже и други

Най-малко в Европейски Съюз четат в Португалия - едвам 15 % от дамите и 12 % от мъжете. Други малко четящи народи, които страната ни изпреварва са: Унгария, Естония, Испания, Кипър, Гърция и Италия.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР