България е на 15-о място по усвояване на пари от

...
България е на 15-о място по усвояване на пари от
Коментари Харесай

Усвояваме пари от ЕС като Германия и Франция

България е на 15-о място по асимилиране на пари от европейските стратегии, демонстрираха последните данни на Европейската комисия, оповестени на уеб страницата й. Страната ни се подрежда до страни като Германия и Франция по % на изплатените суми по еврофондовете. Към 7 ноември България е получила 14,2% или над 2,54 милиарда лв. от общия бюджет от над 15,23 милиарда лв., очакван за страната ни от европейското финансиране до 2020 година. По-зле от нас се оправят Полша и Румъния – с 13%, Чехия – 12%, а на опашката е Малта – с едвам 7% усвояемост.

 1

Лидери в класацията са Финландия – с 34%, Австрия – 28%, Люксембург и Ирландия – с по 26%. Не всички стратегии у нас обаче се извършват с идентичен триумф, демонстрират данните на Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз (ИСУН).
Според тях страната ни е договорила близо 46 на 100 от средствата, планувани до 2020 година или това са над 8,17 милиарда лв..

Отличник е програмата за “Инициатива за дребни и междинни предприятия ”, по която са разплатени 93,47% от средствата или над 186 милиона лв.. Целият бюджет на програмата от 199,4 млн. лева към този момент е контрактуван, демонстрират данните. Средствата обаче се дават на бизнеса под формата на нисколихвени заеми посредством определени банки и няма точни данни какъв брой компании към този момент са взели заеми по нея. С над 90% контрактуван бюджет е и Оперативна програма “Храни ”, по която към този момент са изплатени една трета от средствата или 78,3 млн. лв.. По нея се финансират безплатните обеди на обществено слаби и възрастни хора, както и обезпечаването на безвъзмездни пакети с артикули.

 2

Добре върви и осъществяването на стратегиите “Иновации и конкурентоспособност ”, “Развитие на човешките запаси ”, “Транспорт ” и “Региони в напредък ” с над 50% контрактувани средства по тях. Реално изплатените суми обаче са малко над 20% по първите две, за транспортната стратегия те са 15 на 100, а за районите – 13,4%. По данни на Министерство на стопанската система от стартирането на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност ” 2014-2020 са подписани 235 контракта за близо 150 млн. лв., свързани единствено с поддръжка на нововъведенията. По стратегия “Транспорт ” се построява столичното метро, както и планът за навигацията по река Дунав. Забавяне има при някои пътни и жп планове поради непрестанно обжалване на процедурите.

Изключително едва се показва Програмата за морско дело и риболовство с действително изплатени едвам 508 хиляди лв. или 0,23% от бюджета й, който е над 222 млн. лв.. Програма “Околна среда ”, която е с бюджет от 3,4 милиарда лв., регистрира едвам 4,54% усвоени средства или 157 млн. лв. от бюджет от близо 3 милиарда лв..
На дъното – с 0% изплатени средства е мярката – “Водено от общностите локално развиване ” на Програмата за развиване на селските региони. Средствата по нея са за поощряване на общественото приобщаване, понижаване на бедността и икономическо развиване и поощряване на нововъведенията в селските региони. Бюджетът й е на стойност 176 млн. лв., само че нито едни лев от тях не е контрактуван все още, демонстрира справката на ИСУН.

За 624 милиона лв.
Модернизират 416 учебни заведения
по Оперативна програма „ Региони в напредък “


Общо 624 милиона лв. по Оперативна стратегия “Региони в напредък ” ще бъдат вложени в рационализация на 416 просветителни средища в цяла България. 350 милиона лв. от тях съставляват финансов запас за реализация на плановете за просветителна инфраструктура на 39-е общини, които са бенефициенти по Оперативна програма “Региони в напредък ”. 160 млн. лева ще бъдат вложени в модернизирането на професионални образователни заведения, а над 45 млн. лева ще бъдат вложени в развиването на спортна база.

Бенефициенти на средствата ще са общините, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта и университетите.

От рехабилитираните детски градини, съществени, междинни учебни заведения и университети ще се възползват общо 255 269 деца и младежи. За всяко от тези български деца ще бъдат вложени приблизително по 2444 лева по линия на европейската взаимност за рехабилитация на просветителната инфраструктура – от детската градина през учебното заведение до университета ”, означи районният министър Николай Нанков.

Вчера той откри в Свищов четири осъществени обекта по програмата за над 2 милиона лева Ремонтирана е постройката на Финансовата работа в града, осъвременена е материалната база на Домашен обществен патронаж, който по план “Красива България ” към МТСП беше изместен в някогашната учебна постройка на СОУ “Алеко Константинов ”, за разширение на обсега му. Благоустроен е парк “Радост ” в града и е актуализирана Детска градина “Васил Левски ”.

Оценки

Вицепремиерът Томислав Дончев:
Европроекти за
1,3 милиарда лева
започват следващата година


Повече от 40 процедури за набиране на планове на обща стойност над 1,3 милиарда лв. ще бъдат оповестени у нас през идната година по стратегиите, съфинансирани посредством фондовете на Европейския съюз (ЕС). На съвещание на Съвета за съгласуваност на ръководство на средствата от Европейски Съюз към Министерския съвет бяха признати годишните работни проекти на стратегиите за 2018 година.

България завърши отчитането на физическото и финансовото осъществяване на стратегиите от първия за страната програмен интервал 2007-2013 година и регистрира над 95% осъществяване на финансовата рамка, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, който е ръководител на Съвета за съгласуваност на ръководството на средствата от Европейски Съюз.

По думите му незабавно след края на Председателството на Европейски Съюз в средата на 2018 година стартира подготовката за идващия програмен интервал, като още занапред би трябвало да бъде засилен потенциалът за правене на секторни политики при съблюдаване на главен принцип за допълняемост на вложенията, тъй че фондовете да допълват, а не да заместват националните вложения.

Министър Нено Димов:
Изпълняваме 38
плана по Финансовия механизъм на ЕИП


С поддръжката на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство e обезпеченo осъществяването на 38 плана на обща стойност 36 млн. лева у нас, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. Механизмът се финансира от държавните управления на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия и дава грантове за 85% от цената на плановете.

По думите на Димов главната част от плановете са направили изследвания за допълнение на проектите за ръководство на речните басейни. “Бяха осъществени морски експедиции за оценка на положението на морската среда. Бяха изследвани разнообразни морски и сладководни организми ”, съобщи Нено Димов. Той разясни, че по плановете са били подготвени над 600 доброволци.

Изпълнението на двете стратегии оказва помощ на министерството при използването на политиките за ръководство на водите и в частност интегрираното ръководство на ресурсите от морските и вътрешни води и обстоен мониторинг на морските води. Възстановено е и е сложено началото за системата за ранно предизвестие за риск от наводняване в някои рискови и уязвими региони.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР