България е лидер в региона на Югоизточна Европа по брой

...
България е лидер в региона на Югоизточна Европа по брой
Коментари Харесай

България е лидер по брой финтех компании в Югоизточна Европа

България е водач в района на Югоизточна Европа по брой финтех компании. Това сподели първият по рода си отчет за финтех бранша, направен от Българската финтех асоциация в съдействие с SeeNews. Целта на проучването е да даде обширна информация за всеки един от детайлите на промишлеността, да направи обзор на финтех екосистемата, както и пазарен разбор на фирмите в България. Това ще помогне за повишението на публичната информираност за бранша и неговите най-забележителни нововъведения и достижения.

Броят на българските финтех компании е 65, което най-голямата стойност от всяка друга страна в Югоизточна Европа. През последните три години общите оперативни доходи на финтех бранша са се нараснали повече от два пъти, поддържайки междинен растеж на промишлеността от към 33.5% на годишна база. Една трета от българските финтех компании развиват своята активност в областта на заплащанията. Основните заключения от отчета демонстрират, че секторът се развива динамично и стабилно, въпреки финтех промишлеността в България да е към момента в ранните стадии на своето развиване като страната ни демонстрира капацитет за интензивно развиване на този бранш.

Броят на фирмите, разпознати като финтех е 65, като 41 от тях са стартъпи, а 24 са към този момент открити компании. Към момента на съставянето на отчета междинната възраст на предприятията е била 6 години. Повече от половината от тях са основани след 2015 година, което е показателно за основната роля на стартъпите във финтех екосистемата у нас. 54 от разпознатите финтех компании са открити в София, защото градът разполага с подобаващи запаси и инфраструктура за развиване в тази област и има капацитет да се трансформира във финтех центъра на Централна и Източна Европа, означават анализаторите.Българските стартъпи са подкрепяни както от капиталови фондове, бизнес и частни вложители, по този начин и от локалните банки, посредством редица начинания за подкрепяне на стартъп компании.

"Създадохме Българската финтех асоциация преди по-малко от две години и ето къде се намираме през днешния ден – в страна с над 60 финтех компании, които се развиват в границите на жизнеспособна и мощна екосистема, която непрестанно пораства ", съобщи съоснователят и ръководителят на Асоциацията Валери Вълчев. Данните демонстрират, чеиновативните решения, свързани с заплащания и фактуриране, заемат максимален дял в активността на финтех предприятията, като близо една трета от фирмите развиват своята активност в тази сфера. Компаниите в региона на осведомителните технологии, които развиват и поддържат финтек компании, съставляват 10% от общия брой компании.

Българската финтех асоциация е нестопанска организация, сплотяваща водещите финтех компании в България. Целта й е да сътвори платформа, която да сплоти всички страни в България с интерес в региона на финансовите технологии и да насърчи връзката и обмена на хрумвания сред тях, както и развиването на бранша.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР